Autor Wątek: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze  (Przeczytany 27829 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline charfa

  • Junior Developer
  • Młodzież
  • *
[utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« dnia: Kwiecień 04, 2010, 22:45:42 pm »
Ostatnio zrobiła się moda na wtyczki mrugające klawiaturą, więc postanowiłem napisać swoją. Tym razem z możliwością konfiguracji! Można wybrać czym miga (Caps Lock, Num Lock i Scroll Lock), z jaką częstotliwością oraz w jaki sposób.

Opcja migaj lampkami oznacza wysyłanie komend bezpośrednio do sterownika, pod Vistą i Win7 z UAC będzie wymagało praw administratora. Opcja naciskaj klawisze symuluje naciśnięcia odpowiednich klawiszy, powinno działać wszędzie, ale będzie powodowało dziwne efekty, jeśli coś piszemy i mamy wybrane miganie CApsLOckIEm albo nu03oc25em (na laptopie).

A, przestaje migać gdy aktywujemy okno rozmowy, nie sprawdza żadnej aktywności klawiatury/myszy. Dla mnie idealne, bo przydaje się, gdy gram w gry na pełnym ekranie.

Testowane tylko na WinXP SP3 (x86). Proszę o informacje, czy (co) działa na innych konfiguracjach.

Aktualna wersja:
Zawsze do ściągnięcia na http://lo3.wroc.pl/~bchalf/wtw/utlMigacz/
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2010, 12:55:18 pm wysłana przez charfa »

Offline zhvir

Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2010, 22:58:09 pm »
to chyba jakaś plaga ;)

wersja x64 na Vista działa bez  zarzutu
przy włączonych wszystkich diodach nie zauważyłem efektu CApsLOck i nu03oc2
Chciałbym być zawsze niewinny i prawdziwy, chciałbym być zawsze pełen wiary i nadziei...

Offline Czarny

  • Stylista
  • Młodzież
  • *
  • .easy!
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2010, 22:58:37 pm »
U mnie działa bez żadnych problemów :)

Windows 7 Professional x86, IE8, klawiatura A4Tech KX-6MU

No i moim skromnym zdaniem, jest to chyba najlepsza wtyczka z tych migających :)


btw. fajnie jakby ktoś chciał napisać od nowa utlWycinek xD

Offline MarkoBicz

  • Młodzież
  • **
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2010, 23:24:36 pm »
kurna masakra jakaś ;/ ustawiam miganie dwoma diodami na win 7 x64 i d***, cały ekran zamrożony, nic nie da się zrobić, zwiecha na maxa, ale w tle mogłem gadać na Skype :| nie mam UACa włączonego ;/ fajne opcje ma, ale błąd nie do wybaczenia :/ dwa razy musiałem resetnąć kompa i za każdy razem to samo było..

edit: wybrałem opcję pierwszą, z drugiej nie próbowałem i nie mam zamiaru po doświadczeniach ;]

Offline charfa

  • Junior Developer
  • Młodzież
  • *
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2010, 23:33:23 pm »
O, zła wiadomość. Napisz proszę, jaki tryb włączyłeś (migaj lampkami czy naciskaj klawisze) i w którym momencie się zwiesza (nadejście wiadomości czy otwarcie okna, czy może już przy włączaniu wtyczki?).

Dodam może jeszcze, że wtyczka nie jest użytkownikoodporna, proszę nie wpisywać w pole Okres głupich wartości typu 0 albo -10 :)

Offline MarkoBicz

  • Młodzież
  • **
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2010, 23:39:24 pm »
no więc tak:

capslock i numlock
pierwsza opcja
jak zaczyna migać to się zwiesza

to dlaczego defaultowo jest 0? ;/ też myślałem, że to może przez to, ale już nie próbowałem z nią..

Offline Maniu

  • Młodzież
  • **
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2010, 23:43:51 pm »
super, brawo, najlepsza wtyczka

Informacyjnie, u mnie pod xp sp3 z prawami administratora działa tylko opcja "naciskaj klawisze"
Przy "migaj lampką" nic się nie dzieje (klawiatura usb)

Offline MarkoBicz

  • Młodzież
  • **
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2010, 00:00:14 am »
dobra, ustawiłem sobie na 500 i działa ;] , ale zmień te defaultowe 0 bo będzie więcej marud xD

EDIT: raz nie zapamiętało mi poprzedniego stanu diod, a tak to działa git :)

Offline charfa

  • Junior Developer
  • Młodzież
  • *
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2010, 00:36:47 am »
Dziwne, jestem przekonany, że domyślnie jest właśnie 500. W każdym razie skoro złe wartości dają tu tak katastrofalne efekty, to dopiszę jakieś sprawdzanie poprawności.

@Maniu: Tak podejrzewałem, że ta "niskopoziomowa" opcja może nie działać z różnym sprzętem, dlatego dodałem drugą :) W wolnej chwili spróbuję rozgryźć dlaczego niektóre klawiatury sprawiają problemy.

Offline MarkoBicz

  • Młodzież
  • **
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2010, 00:52:52 am »
, a jest autoupdate?

Offline charfa

  • Junior Developer
  • Młodzież
  • *
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2010, 01:28:20 am »
Na razie niet, do wydania następnej wersji powinienem zorganizować sobie jakiś serwer :)

Offline Czarny

  • Stylista
  • Młodzież
  • *
  • .easy!
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2010, 06:33:10 am »
u mnie domyślnie było ustawione 500ms... działa miganie wszystkimi diodami i każda z osobna, zarówno na pierwszej jak i drugiej opcji :)

Offline arc

  • Narybek
  • *
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2010, 07:47:13 am »
mam lampe leed (3ledy) na usb, da sie jakos ogarnąć zeby one mi migały ? :D

Offline zhvir

Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2010, 07:53:13 am »
nie ma tu nic do ogarniania
Chciałbym być zawsze niewinny i prawdziwy, chciałbym być zawsze pełen wiary i nadziei...

Offline kiso

  • Narybek
  • *
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2010, 09:29:27 am »
na blaszaku z win xp sp3 x86 i klawie usb (razer lycosa)
dziala tylko tryb "naciskaj klawisze", po zaznaczeniu "migaj lampka" 0 efektu.

na lapku lenovo r500 (scroll lock i caps lock) dziala tylko miganie caps lock'a zarowno w trybie "naciskaj klawisze" jak i "migaj lampka"
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2010, 10:01:37 am wysłana przez kiso »

Offline mocznik

  • Młodzież
  • **
    • deviantart
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 05, 2010, 11:52:17 am »
Standardowo jest 500ms, wszystkie diody migają. Po restarcie komunikatora ustawienia się zerują - żadna dioda, 0ms. Dziwne. Jak już się ustawi samemu, to zapamiętuje.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2010, 12:43:44 pm wysłana przez mocznik »
Wszystko co umieszczam na forum jest na licencji CC-BY-NC-ND 3.0

Offline MarkoBicz

  • Młodzież
  • **
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 05, 2010, 13:10:26 pm »
no właśnie, włączamy wtyczkę, ustawiamy, reset WTW i wszystko się zeruje w opcjach ;] stąd mój błąd i 0 w ms

Offline Pragmatic69

Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 05, 2010, 16:11:29 pm »
Pierwsza opcja nie działa wcale, poza tym działa. Klawa Logitech MK600, ciekawostka - teraz dopiero zauważyłem, że klawiatura ta nie ma takiego przycisku jak scrool loch, a co za tym idzie diody doń również. Ja się dziwiłem czemu żadna "migająca" wtyka nie działa. xD
Wersja WTW: Zawsze najnowsza nightly.

Windows7 Home Premium PL SP1 x64 + IE9 & Opera 12.00 :]

Offline Dimension

Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 05, 2010, 19:16:56 pm »
Windows 7 Ultimate build 7600 32 bit, UAC WYŁĄCZONE.
Nie działa nic.

Ten sam system, to samo konto. ale w trybie awaryjnym:
nastawione miganie Num lock i Caps Lock - mruga tylko Caps Lock. Podczas mrugania Caps Lock, gdy próbuję ręcznie włączyć Num Lock - ten gaśnie.

Przede wszystkim, czemu mi nie działa w trybie normalnym na wyłączonym UAC?

Offline charfa

  • Junior Developer
  • Młodzież
  • *
Re: [utlMigacz] Miganie LEDami raz jeszcze
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 05, 2010, 21:03:06 pm »
Nowa wersja: http://lo3.wroc.pl/~bchalf/wtw/utlMigacz/

Wersja 0.3.94.113
Changelog:
- dodany autoupdate
- naprawiony problem z resetowaniem ustawień
- może zacznie działać z klawiaturami na usb
Todo:
- zabezpieczenie przed głupimi wartościami okresu

@arc: jeśli masz na myśli klawiaturę na usb z ledami, to może po tym updejcie ci zadziała, jeśli myślisz o jakiejś innej lampce na usb, to nie ma i nie będzie takiej opcji.

@Dimension: tryb "naciskaj klawisze" też nie działa? Generalnie sytuacje w których miga tylko jedna z lampek są dla mnie zagadką, spróbuję coś w tym kierunku poszukać, ale czarno widzę...