Autor Wątek: Zasobożerność  (Przeczytany 8636 razy)

azarado

• Gość
Zasobożerność
« dnia: Sierpnia 19, 2009, 10:48:53 am »
Witam, ile wam zjada pamieci wtw? Mi ok 30 mega przy włączonym oknie rozmowy, schowany do traya nie zwlania pamięći, raz tylko spadł do 12 mega :) OS win  xp pro sp3

Offline sober

Re: Zasobożerność
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 19, 2009, 10:55:56 am »
Moje WTW na starcie zjada pęto kiełbasy zwyczajnej z Lidla, potem popija to kawą, a każde otwarcie okna rozmowy to kolejna zeżarta tabliczka białej czekolady Milka, i musi być Milka, bo inaczej wszystko się zawiesza. Najgorzej jest z autoryzacją kontaktów, każdy jeden nowy na liście, to konieczność zakupu paczki pestek z dyni (rzecz jasna tych łuskanych) i podwójnych sajgonek z ryżem, dlatego ja już nie dodaję nowych osób do listy kontaktów, zbyt wiele mnie to kosztuje. Noo... A jeszcze taka rzecz... miałem o tym nie wspominać, ale wydało mi się to jednak dość ważne, zbyt ważne by zostało pominięte, mianowicie WTW zaczyna crashować po kilku minutach używania, jeśli nie jest na stałe podłączone do źródła pepsi. I coś mi mówi, że to było celowe działanie autora, acz głowy nie dam. Ale ogólnie to przyjemny IM.

Ignoruję posty napisane byle jak!

Offline tbed

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 19, 2009, 11:49:01 am »
[OT]
Padłem, naprawdę xD
[/OT]

To raczej dość normalne, mam podobne wartości, nieznacznie tylko wyższe na win7@x86. Czy to aż tak źle? Lepiej jak kod jest zoptymalizowany pod kątem szybkości działania, niż pamięciożerności?

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 19, 2009, 11:54:40 am »
Witam, ile wam zjada pamieci wtw? Mi ok 30 mega przy włączonym oknie rozmowy, schowany do traya nie zwlania pamięći, raz tylko spadł do 12 mega :) OS win  xp pro sp3
A dlaczego by miał zwalniać? Jeśli system* zadecyduje ze to jest do czegoś potrzebne, to sam przeniesie zbędne obszary z Pamięci Fizycznej do pliku wymiany. A poza tym jeśli masz włączone sprawdzanie pisowni to się proszę nie dziwić, opcja bardzo pamięcio-chłonna. ;P

* - nie mam zamiaru jak aqq ingerowac w takie rzeczy. Się potem okazuje,ze takie "zwalnianie" bardziej szkodzi.

Offline Pragmatic69

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 19, 2009, 12:03:43 pm »
sober, normalnie gratuluję Ci tego posta ;D
[OT]U mnie WTW ponadto pochłania średnio jeden galon pepsi na każdą godzinę pracy, a każda uruchomiona niestandardowa wtyczka to koszt paczki lasagne... też dziwne.... xD[/OT]

A tak na serio, to podane przez autora wartości mieszczą sie w normie, sam mam podobne co do użycia zasobów.
Wersja WTW: Zawsze najnowsza nightly.

Windows7 Home Premium PL SP1 x64 + IE9 & Opera 12.00 :]

Offline Keleos

• Młodzież
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 19, 2009, 12:22:17 pm »
XP Pro SP3 x86 bez sprawdzania pisowni - 30mb przy sporadycznym używaniu...

Obawiam się, że założenie 'ascetycznego, małożernego' IMa pójdzie w niepamięć prędzej niż później. Jak na razie ile mamy wtyczek? 5? 7?
Przy 30 strach pomyśleć...

Zima idzie - na bank Im przytyje, jeśli się nie weźmie za siebie! ; )
wypadłem z obiegu...

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 19, 2009, 12:28:33 pm »
'ascetycznego, małożernego'
A kto pisał o małożerności? Bo z pewnością nie ja, małe siedzenie na CPU owszem, ale pamieć to ten program je. Tyle, że w stałych w miarę ilościach. ;)

Offline Keleos

• Młodzież
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 19, 2009, 12:33:36 pm »
nowe Gadu-Gadu - trochę innowacyjne, prawda, tylko że przy okazji (tutaj podziękujemy obecności flashowym reklamom) obciążyc procesor nawet i do 80%, a i bez nie grzeszy obciążeniem pamieci.
(btw. musisz to poprawić, bo niepoprawne gramatycznie i ciężkie do czytania x D)
"Nie grzeszy obciążeniem pamięci" = zjada mało pamięci ; )

Strzeliłeś sobie w kolano, hehe ; p

Myślałem, że porównujesz: z jednej strony zasobożerne GG, a  z drugiej lekkie i szybkie WTW.
Stąd moje założenie, ze WTW ma mało pamięci zżerać ; >

(Tak dla ciekawostki - chodzi mi Konnekt, w nim wtyczka kRadio non stop.. i zżera do 4MB ; P)
wypadłem z obiegu...

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 19, 2009, 12:42:01 pm »
Strzeliłeś sobie w kolano, hehe ; p
Najwyżej drasnąłem w łydkę ;P

Myślałem, że porównujesz: z jednej strony zasobożerne GG, a  z drugiej lekkie i szybkie WTW.
Stąd moje założenie, ze WTW ma mało pamięci zżerać ; >
Szybkie, nie jest tam napisane o jakie zasoby chodzi. ;P

(Tak dla ciekawostki - chodzi mi Konnekt, w nim wtyczka kRadio non stop.. i zżera do 4MB ; P)
A mi wtw z 5 XMPP dwoma gg i jednym tlenem 10M, no i? :P

Offline Keleos

• Młodzież
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 19, 2009, 12:43:36 pm »
no i tłumacz się, jak to jest, że "puste" niemalże WTW u jednego zżera 30MB, a u innego zapchane 10MB...

Kwestia systemu?
wypadłem z obiegu...

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 19, 2009, 12:50:02 pm »
Nie, kwestia tego który wskaźnik pamięci odczytujesz i kiedy.

Offline Keleos

• Młodzież
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 19, 2009, 12:51:45 pm »
hmmm Menadżer Zadań Windows... tak kilkanaście minut non stop?
wypadłem z obiegu...

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 19, 2009, 12:58:21 pm »
Wiesz ile wskaźników pamięci ma ten program? ;P Ja widzę 9.
No to moja wersja działa ...
[145607::TIME] Current UpTime is, WTW: 01d 23h 32m 15s, SYS: 07d 22h 19m 09s

Generalnie obciążeniem pamięci nie masz się co martwic póki jest w miarę stałe i program nie pęcznieje z niewiadomych powodów.

:P

Fogle, to zapamiętajcie sobie, ze obciążenie pamięci zależy tez od takich rzeczy jak styl okna rozmowy, tego ile i jakiej grafiki zawiera, wersji IE, tego jakie grafiki są załadowane w programie, bla, bla, bla... gdzieś to wszystko upchnąć trzeba. Najwięcej w programie zjadają dwie rzeczy, IE (w razie skomplikowanych styli) i sprawdzanie pisowni, wszelkie grafiki, moduł szyfrowania;
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2009, 13:02:58 pm wysłana przez Kaworu »

Offline tbed

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 19, 2009, 13:03:23 pm »

Offline Keleos

• Młodzież
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 19, 2009, 13:04:21 pm »
u mnie normalnie ok 30, w szczycie 43MB. Screena nie wkleje bo własnie z domu wychodze a nic do screenowania nie mam zainstalowanego ; d

Tak czy siak, trzeba bedzie pilnować by nam jakiś grubas nie urósł. Z otyłością trzeba walczyć ; )

Siostra sprzedaje Herbalife'y, wiem co mówię x D
wypadłem z obiegu...

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 19, 2009, 13:07:22 pm »
Ale to jest Vista x64 i masz wyłączone sprawdzanie pisowni?
Tak. Sprawdzenie pisowni to jest najbardziej pamięciochłonny element na spółkę z IE, jak już z resztą napisałem. ;P

Ale w WTW jest pare rzeczy, ktore można by zoptymalizowac jeśli o pamięc chodzi. Głownie to, ze część grafik jest trzymana w 3 wersjach... bo tu potrzebna jest ikonka, tu bitmapka, a tu jeszcze inne cudo. Ale ten problem rozwiąże się sam jak wszędzie sobie przejdę na GDI, tyle, że to trochę potrwa.

Offline tbed

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 19, 2009, 13:12:17 pm »
2 części nie rozumiem. ;D Ale nie martw się - ja jestem tak zwany "humanista" tudzież "tumanista", tak więc nie musisz objaśniać, wierzę Ci ;]
Muszę powiedzieć, że i tak b. mało zużywa ten program na tych 64 bitach... Chyba, że legendy o zużyciu na nich pamięci dotyczą tylko Linuksów...

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 19, 2009, 13:13:14 pm »
E tam, urban legends ;P

Offline mess

• Młodzież
  • **
  • Vasto Lorde
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 19, 2009, 13:33:35 pm »
u mnie normalnie ok 30, w szczycie 43MB. Screena nie wkleje bo własnie z domu wychodze a nic do screenowania nie mam zainstalowanego ; d

Wystarczy ci klawisz print scrn oraz paint, ale z tego co napisales wynika ze nie masz klawisza i painta ;)

A co do pamieciozernosci 10-11MB (bez wlaczonego sprawdzania pisowni oczywiscie).
Windows 7 SP1 x64 IE9

Offline sober

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 19, 2009, 14:16:37 pm »
Jak sobie moje WTW wypoczywa na wczasach w tzw. czraju, to jak 5 mega zje, to góra. A jak tak gaworzę i gaworzę, a że sprawdzanie pisowni, to rzecz fajna, to mam włączone, to potrafi do 40-50 MB dojechać, ale jakoś mnie to nie boli. Systemu nie wiesza w każdym bądź razie. Ja WTW jak najbardziej zaliczam do programów lekkich, zwanych niekiedy (z przyczyn mi nieznanych) programami letkimi.

BTW, fajnie, że komuś podobał się mój pierwszy post w tym wątku. Wszak miałem nadzieję, że kogoś rozbawię. :)

Ignoruję posty napisane byle jak!