Doberek. Naszła mnie ostatnio ochota na zrobienie "testu" komunikatorów pod względem tego jak bardzo obciążają zasoby systemu. Ludzi sobie lubią mówić "bo u mnie zajmuje tyle RAMu, a u ciebie więcej, więc łżesz!" - nikt nie zwraca uwagi na różne elementy na które nie dość, że sami patrzą (w sensie różnych kolumn w managerze zadań) oraz tego, że często mają inaczej ustawione komunikatory, inną ilość kont, etc...
Więc, cóż poczyniłem? Sprawdziłem 3 komunikatory, tlen, aqq i wtw. GG odpadło z powodu założenia "jedno konto gg i jedno xmpp". A o mirandzie i pidginie przypomniałem sobie po rozpoczęciu wstępnego testu, którego wyniki są poniżej. Pewnie je kiedyś uzupełnię o kadu, pidgina i mirandę. Wydaje mi się, też że miranda ma szansę "wygrać".
W wypadku takiego testu nie jest możliwe odtworzenie identycznych warunków testu z powodu różnego ruchu sieciowego przy każdym "żywym" koncie. Można by to obejść tworząc parę skryptów itepe, ale jestem na to zbyt leniwy to też... prawdopodobnie za każdym razem będę sobie odpalał wszystkie komunikatory na raz, tak jak tym razem.
Wszystkie komunikatory (poza tlenem, bo jest zabugowany i nie umiał się podpiąć do k2t.eu twierdząc, że złe hasło... dlatego ostał "łatwiejsze" konto xmpp na wtw.im, miał więc fory) były zalogowane w tym samym czasie na te same konta. Jedno gg i jedno xmpp.
Zainstalowane na czystym systemie z dodatkiem IE9 + aktualizacje (Win7 x86). Wszystkie zainstalowane tam po raz pierwszy, wszystkie ustawienia zostawione na domyślnych. System cały czas testu (12h) nie robił niczego, poza pokazywaniem 3 okien głównych (wszystkie grupy rozwinięte) oraz 3 okien rozmowy. Przez pare godzin prowadziłem z innego komunikatora/systemu radosną rozmowę na gadu. Wszystkie trzy ją ładnie pokazywały, pozostały czas wisiały bezczynnie. Tutaj liczyłem na użytkowników blipa, ale jakoś w czasie testu nikt się nie raczył odezwać. ;P
Ah i przed testem wszystkie trzy mały około 5 minut na pobranie awatarów gg i zrobienie innych rzeczy, które zwykle robią po ustawieniu kont, potem restarcik całości i mierzymy...
Wyniki. Pierwszy screen pokazuje liczniki kilka minut po drugim uruchomieniu, drugi po około 12h od uruchomienia. Ocen nie przyznajemy. Czerwoną ramką zaznaczono interesujące nas liczniki, całkowity czas jaki program spędził na procesorze (proszę zauważyć, iż aqq nie pokazywało w teście reklam) oraz to ile pamięci dany proces powołał do zycia.
Cyjanowa rameczka to zestaw roboczy, czyli to ile aplikacja zajmuje w fizycznej pamięci RAM. Nie zwracamy na to uwagi, gdyż aqq oszukuje i wymusza przeniesienie części swojej pamięci do pliku wymiany. Dlaczego to jest niefajne? Bo jeśli system ma mało RAMu to i tam sam przeniesie część pamięci programu do pliku wymiany, więc cała operacja jest zbędna, a jeśli system ma dużo pamięci, to tylko spowalnia pracę komunikatora. Sztuczek więc nie lubimy.
Zielony prostokąt zaznacza czy DEP jest włączony na danym procesie. Znaczenie tego dla wydajności żadne, to tylko poprawia bezpieczeństwo programu w wypadku ataku czy czegoś takiego.
Wnioski wysnuwamy sami.
PS.: Po 12h tlen gubił połączenie z gadu, a na początku aqq zrobiło coś takigo:
(kolejność wiadomości);
Oh z ciekawostek, kiedy tlen i wtw po tych 12h robienia niczego utrzymały mniej więcej poziom uchwytów, aqq zwiększyło ich ilość i to tak nawet znaczenie. Zgadywałbym, że je gdzieś gubi. Ale to tylko zgadywanie, może one są do czegoś potrzebne. But still.
Pytania, sugestie, inne myśli? ;)