nie bardzo rozumiem dlaczego webkit, jak nawet w NGG jest to realizowane poprzez YouTubowski player, dalej uważam, że się upieracie przy czymś co dla komunikatora daje zerową korzyść (normalny użytkownik), to miał być lekki komunikator, ładowanie do niego silnika przeglądarki tylko po to, żeby wyświetlać okrągłe rogi dla prostokątów to imho jest bezsens*, rozumiem jak by to miało służyć czemuś więcej ale do tego to przesada. Bo jeśli ktoś ma jeszcze nadzieje, że rezygnacja z IE ratuje go od wszystkich zagrożeń bo "IE jest evil"... to żyje jeszcze w starej epoce w której "mądrale" wmawiają ludziom co jest lepsze i toczą o to fanboyowskie wojny. (tryb chroniony w IE8, a obsługa CSS3 i grafiki przyjdzie wraz z akceleracja sprzętową w IE9 - co jest dla mnie całkiem zrozumiałe)
Wiem, że kaworu lubi wyzwania i "ciekawe pomysły" - bo ja też jak pisze programy to lubię i pewnie wsadzi wam tego webkita aby pokazać, że potrafi - ale myślę, że to przesada i zrobicie z tego niepotrzebną kobyłę. Program jest stricte windows, a upieracie się, przy przenośnym webkicie.
A co do wtyczki to polecam zapytać się adriana, ma paraser regexpów (z wtyczki emots) do okna rozmowy myślę, że złapanie linku i zamienienie go na kod html to jest dla niego 15 minut roboty, problem leży w tym czy to aby na pewno przejdzie. Sam nawet bym chętnie spróbował czy się da...
* YT z tego co wiem używa kodeka który jest chroniony i chyba nie rozpowszechniają go z kodem źródłowym webkita więc i tak implementacja <video> by tu nic nie dała ;)