Autor Wątek: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl  (Przeczytany 11576 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amras

  • Narybek
  • *
Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« dnia: Czerwiec 22, 2010, 10:49:15 am »
Postanowiłem napisać skrypt obsługujący bodaj najprzyjemniejszą w funkcjonalności choć nienajwygodniejszą w obsłudze (reklamy) - sms.priv.pl
Niestety za każdym razem gdy wywołuję skrypt, wywala on komunikator. Nie mam pojęcia gdzie popełniłem błąd, więc proszę o pomoc w namierzeniu buraków.

function sendSMS (to, msg, hLog, ownerData, config)
{

log('Start skryptu... ', hLog, 0);

var sign = pcs(config, 'sign');
var i = new Inet();

log('OK', hLog, 1);
log("Adresat: " + to + ' ', hLog, 0);

to = to.replace('+48', '');

var trzy = to.substring(0,2)
var szesc = to.substring(3,8)


log('Wysylam SMS... ', hLog);

if (!i.httpGetFile('http://sms.priv.pl/'))
{
log("Blad", hLog, 1);
i.close();
return 0;
}


var postData = sprintf('status=send&siec=%s&nr=&number2=%s&tresc=%s&od=%s', urlEncode(trzy), urlEncode(szesc), urlEncode(sign), urlEncode(msg));

if (!i.httpGetFile('http://sms.priv.pl/', 'POST', postData, 1))
{
log('Blad wysylki', hLog, 1);
i.close();
return 0;
}

var retData = i.httpGetFileData();

i.close();

if (retData.indexOf('SMS zost') = -1)
{
log('Nie wyslano?', hLog, 1);
return 2;
}
if (retData.indexOf('SMS zost') != -1)
{
log('OK', hLog, 1);
return 1;
}
else
{
log('Blad, nieznany', hLog, 1);
return 0;
}

return 2;
}


Z góry dziękuję za pomoc. Jeśli ktoś mógłby mi podrzucić działający skrypt do jakiejś ogólnie dostępnej bramki bez tokenów, byłbym dozgonnie wdzięczny.

Offline switalski.piotr

  • Stylista
  • Starszyzna
  • *
Re: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2010, 14:10:09 pm »
najlepsza bramka ;] zawsze dochodzą, choć nie zawsze wyświetli się "SMS został wysłany". Często zdarza się że zbyt wiele osob korzysta w tym momencie z bramki i bramka nie śle :( Dlatego warto kopiować sms do schowka bo nie raz nameczylem sie nad poezja i sms poszedl sie je... ;) Musisz uwzglednic to w skrypcie.

Offline amras

  • Narybek
  • *
Re: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 22, 2010, 16:36:33 pm »
Owszem, ladnie pieknie - to juz kwestia wypolerowania. Rzecz w tym że komunikator "wywija orła" że zacytuję okno dialogowe, oczywiście sms nie dochodzi.

Bardzo proszę o pomoc w dojściu do powodu, dla którego komunikator wyłącza się przy próbie użycia tej bramki (funkcja POST się nie wykonuje).

Offline Kaworu

  • Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
Re: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 22, 2010, 21:12:23 pm »
	var trzy = to.substring(0,2)
var szesc = to.substring(3,8)

Średniki? A właściwie ich brak?

Offline amras

  • Narybek
  • *
Re: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2010, 10:00:59 am »
Nie, ale równie idiotyczny błąd. Póki co skrypt już nie wywala komunikatora ale dalej nie chce działać jak trzeba - pracuję nad nim.
function sendSMS (to, msg, hLog, ownerData, config)
{

log('Start skryptu... ', hLog, 0);

var sign = pcs(config, 'sign');
var i = new Inet();

log('OK', hLog, 1);
log("Adresat: " + to + ' ', hLog, 0);

to = to.replace('+48', '');

var trzy = to.substring(0,3);
var szesc = to.substring(3,9);

log('Wysylam SMS... ', hLog);

if (!i.httpGetFile('http://sms.priv.pl/'))
{
log("Blad", hLog, 1);
i.close();
return 0;
}


var postData = sprintf('status=send&siec=%s&nr=&number2=%s&tresc=%s&od=%s', urlEncode(trzy), urlEncode(szesc), urlEncode(msg), urlEncode(sign));
log(postData, hLog);

if (!i.httpGetFile('http://sms.priv.pl/', 'POST', postData, 1))
{
log('Blad wysylki', hLog, 1);
i.close();
return 0;
}

var retData = i.httpGetFileData();

i.close();
        return 2;
}


EDIT:
Nie bardzo wiem co robię źle. Póki co wywaliłem fragment odpowiedzialny za sprawdzenie czy sms został wysłany czy nie, bo i tak wymaga dopracowania. Bramka podczas zwykłego działania jest karmiona przez przeglądarkę następująco:

status=send&siec=XXX&nr=&number2=YYYYYY&tresc=tresc&od=podpis

i dokładnie tym ją karmię. Zastanawiam się czy problemem nie będzie fakt, że w zapytaniu do serwera jest wysyłana informacja Cookie:

__utma=119820042.1464758792.1277202576.1277202576.1277287810.2; __utmz=119820042.1277202576.1.1.utmcsr%3D(direct)%7Cutmccn%3D(direct)%7Cutmcmd%3D(none); __utmv=119820042.nie_blokowane_reklamy; PHPSESSID=c5032ee810cc7ef47758122b1b0630e3; a=cda2a5128f2a71a81abdf1741491233d; __utmb=119820042.2.10.1277287810; __utmc=119820042

Czy cookie samo się zrobi, czy muszę jakoś to uwzględnić w skrypcie? Jeśli tak to w jaki sposób? Jak dokładnie WTW odpala skrypt bramki - czy jest ona jakoś otwierana w przeglądarce w tle, czy inaczej?

also, sprawdzam czy GET /sms.szyderca.com/images/wysylanie.swf nie zawiera jakiegoś ActionScriptu który karmi serwer dodatkowymi danymi (bo w sumie po co byłby ten flash jeśli nie jako dodatkowe zabezpieczenie), mam nadzieję że coś w środku siedzi, ale tak czy inaczej proszę o odpowiedź w kwestii ciasteczka - jak mogę je uwzględnić?

EDIT2: nie ma actionscriptu, cos jest nie tak z metoda POST, prosze o podpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2010, 10:45:50 am wysłana przez amras »

Offline lukaszde

  • Młodzież
  • **
Re: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 23, 2010, 12:31:07 pm »

Offline refresh

  • Grammarnazi
  • Global Moderator
  • Starszyzna
  • *
  • Ciasteczkowy Potwór :3
Re: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 23, 2010, 13:48:24 pm »
var postData = sprintf('status=send&siec=%s&nr=&number2=%s&tresc=%s&od=%s', urlEncode(trzy), urlEncode(szesc), urlEncode(msg), urlEncode(sign));

...&nr=[brak_czegoś]&number2=...

na moje prakuje parametru dla &nr=, mimo, że w samym podstawianiu argumentów nic tam nie wrzucasz, to nie wyobrażam sobie żeby po znaku = byl od razu kolejny ampresant

Offline amras

  • Narybek
  • *
Re: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 23, 2010, 15:45:03 pm »
Owszem, wg. HttpFoxa zapytanie wygląda jak następuje:

status=send&siec=xxx&nr=&number2=yyyyyy&tresc=Test+tresci&od=podpisjakis

Wlasnie po raz kolejny sie upewniłem, paramert pusty wlasnie tak powinien wygladac.

Pozostaje pytanie o cookies - czy to ja mam zadbać o ich działanie w skrypcie, czy robi się to jakoś automatycznie (np. bramka otwiera się w przeglądarce) - poważnie przydałaby mi się informacja jak dokładnie WTW używa tych skryptów - żebym w razie czego wiedział jak pobrać i wysłać cookie do bramki bo czuję że będzie to kluczowe.

@lukaszde - w zasadzie w tamtym temacie chcą to robić dokładnie tak samo jak ja, więc ciekaw jestem jaki będzie wynik.

Jak się wkurzę, to napiszę to w AHK z użyciem niewidocznego obiektu IE i zamiast bawić się w wynajdowanie koła zwyczajnie zautomatyzuję proces w przeglądarce. Tylko wtedy jak spiąć to z API WTW, hę? Ech... wiedziałem że nie może być tak pięknie.

Offline Kaworu

  • Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
Re: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 23, 2010, 20:39:29 pm »
Pozostaje pytanie o cookies - czy to ja mam zadbać o ich działanie w skrypcie, czy robi się to jakoś automatycznie (np. bramka otwiera się w przeglądarce)
Cookies są obsługiwane automatycznie, acz przeglądarka niema nic do tego ;P

Jak się wkurzę, to napiszę to w AHK z użyciem niewidocznego obiektu IE i zamiast bawić się w wynajdowanie koła zwyczajnie zautomatyzuję proces w przeglądarce. Tylko wtedy jak spiąć to z API WTW, hę? Ech... wiedziałem że nie może być tak pięknie.
Pisząc plugin transportu SMS ;P

Offline amras

  • Narybek
  • *
Re: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 23, 2010, 21:18:20 pm »
No to jestem w pkt wyjścia, może chociaż nie wiem, user-agent sie nie zgadza? Jak sie przedstawiaja skrypty z wtw?

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2010, 21:35:07 pm wysłana przez amras »

Offline Grento

  • Narybek
  • *
Re: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 27, 2010, 21:48:54 pm »
Robiłem test tej strony i wychodzi, że strona nie korzysta przy wysyłania smsów z JS, potrzebne są tylko 2 ciastka te główne (a i PHPSID, nie pamiętam dokładnie).

Jest jedna dziwna rzecz, jak wyłączy się obrazki strona blokuje wysyłanie smsów.
Użyłem Flashblock i okazuje się, że flash nie jest wykorzystywany do wysyłania, pozostaje coś z obrazkami.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2010, 22:27:37 pm wysłana przez Grento »

Offline MaciaK

  • Młodzież
  • **
Odp: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 24, 2010, 18:37:28 pm »
sa jeszcze jakies szanse na ten skrypcik? czy nadal problemy nierozwiazane?

Offline MikeFM

  • Narybek
  • *
Odp: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 16, 2011, 06:34:37 am »
Sorry za odkop, ale czy to już działa? :)

Offline 00uvo00

  • Narybek
  • *
Odp: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 03, 2011, 02:15:43 am »
założyłem konto specjalnie dla tego wątku,a wiec proszę o wznowienie prac nad tą wtyczką o ile to jeszcze możliwe:)

Offline JAJO

  • Młodzież
  • **
  • q(-_-)p
Odp: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 03, 2011, 20:20:31 pm »
SMSy w WTW raczkuja, obawiam sie ze nikt nie wyslucha twej prosby.
q(-_-)p
Win 7 Pro x64 SP1 EN
The WTW is 'almost' perfect! ];->

Offline 00uvo00

  • Narybek
  • *
Odp: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 05, 2011, 00:17:08 am »
ehh bardzo możliwe,ale trzeba mieć nadzieję...

Offline JAJO

  • Młodzież
  • **
  • q(-_-)p
Odp: Ojj, dostanie mi się - skrypt bramki sms.priv.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 05, 2011, 22:12:05 pm »
Zalozylem niegdys temat odnosnie kilku funkcjonalnosci dot. SMS ktore naprawde ulatwilyby zycie i ... NIC. Totez radze sie uzbroic w solidna cierpliwosc.
q(-_-)p
Win 7 Pro x64 SP1 EN
The WTW is 'almost' perfect! ];->