Autor Wątek: Zmiany w Nowym GG - potrzebne uaktualnienie protokołu GG w WTW  (Przeczytany 4338 razy)

Offline Simek

• Młodzież
  • **
  • Press Pause Play
    • http://simekdesign.eu
Dziś został wydany nowy build Nowego GG. Spośród listy zmian kilka zmian zasługuje na twoją uwage Kaw. Mianowicie:

• Nowe statusy dostępności: ?PoGGadaj ze mną? oraz ?Nie przeszkadzać?
  • Wspólna lista kontaktów na serwerze dla aplikacji: Nowe GG, GG Classic, GG
    na komórki i GG w przeglądarce
  • Opisy graficzne

Teraz pytanie: które zmiany masz zamiar wprowadzić? Jeśli przewidujesz ich wprowadzenie - kiedy to może nastąpić?

Pełen changelog:
http://blog.gadu-gadu.pl/nowe-gadu-gadu-build-8704/

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
Re: Zmiany w Nowym GG - potrzebne uaktualnienie protokołu GG w WTW
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 27, 2009, 18:14:16 pm »
W dzisiejszej nightly doszły nowe statusy;P
A opisy graficzne jakoś mi się nie widzą... ma ktoś może screena jak to wygląda?
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2009, 18:28:14 pm wysłana przez Kaworu »

Offline muni0alfons69

• Młodzież
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 27, 2009, 19:14:14 pm »
W dzisiejszej nightly doszły nowe statusy;P
A opisy graficzne jakoś mi się nie widzą... ma ktoś może screena jak to wygląda?

Nie wiem dokładnie jak to wygląda, ale czytając płacze i lamenty userów na blogu GG, to płatna usługa - opis graficzny na 1 dzień kosztuje 1,22 zł :D

Ponadto, sądząc po komentarzach, aktualizacja do NGG kończy się crashem programu przy każdej próbie jego odpalenia> Kolejny big fail GGTeam...  Sami przyczyniają się do własnego upadku, a już na pewno do spadku popularności swego "komunikatora"

Akcja Słońce po dniu dzisiejszym z pewnością nabierze tempa. http://akcja-slonce.tk

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 27, 2009, 19:18:14 pm »
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2009, 19:29:52 pm wysłana przez unkn0wn »
brak ogonków? alt mi wypadł

Offline Dimension

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 27, 2009, 20:58:15 pm »
W WTW te stany w ogóle działają w jakiś sposób, oprócz wyswietlania ikony mojego aktualnego stanu w menu kontekstowym ikony trayowej? Mam do listy dodane swoje GG i jak nastawie stan Porozmawiajmy [który powinien się zwać PoGGadajmy], to na liscie kontaktów, mój kontakt ma ikonę stanu dostępnego. W przypadku Jestem zajety - wyświetla się ikona ze stanu Zaraz wracam..

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 27, 2009, 21:00:37 pm »
Są ustawiane przez protokół. A co z nimi serwer robi to ja pojęcia nie mam.
(na "poggadajmy" to nie licz, tak idiotycznej nazwy nie widziałem od czasu przyzwyczajenia ludzi, ze "Away" znaczy "zaraz wracam");

Offline wujek_bogdan

• Młodzież
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 27, 2009, 21:16:56 pm »
(na "poggadajmy" to nie licz, tak idiotycznej nazwy nie widziałem od czasu przyzwyczajenia ludzi, ze "Away" znaczy "zaraz wracam");
na szczęście poggadajmy ma swój odpowiednik - porozmawiajmy ;)
jeśli chodzi o 'away' to ciężko to sensowenie na polski przetłumaczyć. np. w mirandzie tłumaczone jest jako "niedostępny", co swój sens ma, ale w większości komunikatorów "niedostępny", znaczy tyle co "rozłączony"... i już się robi zamieszanie.

a jeśłi chodzi o graficzne opisy, to już widzę te "piękne" kolorowe upstrzone jak choinka listy kontaktów...
niech sobie będzie taka opcja, ale tylko jeśli będzie można ją wyłączyć.

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 27, 2009, 21:29:49 pm »
jeśli chodzi o 'away' to ciężko to sensowenie na polski przetłumaczyć. np. w mirandzie tłumaczone jest jako "niedostępny", co swój sens ma, ale w większości komunikatorów "niedostępny", znaczy tyle co "rozłączony"... i już się robi zamieszanie.
No, ciężko. A mi chodzi konkretnie o to, ze o ile jak ręcznie ustawisz "zaraz wracam" to ok, pewnei zaraz wrocisz. Ale w połaczeniu z Auto way, to ten stan oznacza tyle co "nie ma mniej od chwili", co nijak nie oznacza, ze zaraz wrocisz. ;P

a jeśłi chodzi o graficzne opisy, to już widzę te "piękne" kolorowe upstrzone jak choinka listy kontaktów...
niech sobie będzie taka opcja, ale tylko jeśli będzie można ją wyłączyć.
Raczej wcale nie planuje obsługi.

A i co do tych nowych stanów,jak zwykle dokumentacja kłamie ;P

Offline Forrest

• Młodzież
  • **
    • http://www.trancetraffic.com/
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 27, 2009, 22:15:47 pm »

Dzisiaj z ziomkami spędziłem około 1h na wyśmiewaniu każdej możliwej funkcji dostępnej w nowym gg xD
"poGGadajmy" uznaliśmy (tu soz za bluzg) za najbardziej chujowy z możliwych wymysłów...
POGGADAJMY no ja nie mam pytań :D już sama nazwa "nowegg.exe" niszczy, ale GGadanie to już przesada =D
Co do kaw dodanych przez ciebie nowych statusów, wszystko ładnie pięknie tylko od strony programu ikony "dostępny" i "porozmawiajmy" niczym się nie różnią :s i nie masz pojęcia czy ktoś ma ustawione dostępny czy poGGadajmy hahahah

Offline Syndrom18

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 27, 2009, 22:30:59 pm »
Co do kaw dodanych przez ciebie nowych statusów, wszystko ładnie pięknie tylko od strony programu ikony "dostępny" i "porozmawiajmy" niczym się nie różnią :s i nie masz pojęcia czy ktoś ma ustawione dostępny czy poGGadajmy hahahah

... w sumie, jeden pies ;]

Offline muni0alfons69

• Młodzież
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 28, 2009, 06:36:57 am »
No, ale rzeczywiście przydałoby się jakieś graficzne rozróżnienie między tymi statusami a zwykłym "dostępny", tudzież "z/w". Jakby nie było to z/w, a nie przeszkadzać to dość spora różnica.

Offline n3oo

« Odpowiedź #11 dnia: Maja 28, 2009, 06:57:35 am »
1. Po zmianie z ZW na niewidoczny (wszystkie stany) w zasobniku ikona GG reprezentuje stan  niedostępny (załącznik).
2. W ustawieniu stanu / opisu - lista statusów jest dalej stara :)

Co do rozłączania to zauważyłem już dawno, że czasami po straceniu połączenia najlepiej jest zrobić restart WTW i połączy, a tak to można czekać w nieskończoność.

@kaw: jest jakaś szansa naprawienie buga z niewłączającym się archiwum ? Problem występuje chyba tylko u mnie a zalezy mi, aby się tam dostać. Czy może odezwać się na XMPP ?
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2009, 07:18:59 am wysłana przez n3oo »
Env: Win7 x64 / WinXP x86 | GG: 670035 | WWW: Portfolio

Offline Dimension

« Odpowiedź #12 dnia: Maja 28, 2009, 07:00:04 am »
Nic nie stoi na przeszkodzie, byście sami sobie zrobili ikony.

Są ustawiane przez protokół. A co z nimi serwer robi to ja pojęcia nie mam.
Aha. Czyli rozumiem, że to nie wina WTW, tylko tego, że gg wprowadziło po prostu sobie 2 ikony?
Nie powiedziałem, że fajniej byłoby mieć "PoGGadajmy" ;)
Away - Nieobecny? Zawsze mi się kojarzyło wlasnie z tym słowem.

@kaw: jest jakaś szansa naprawienie buga z niewłączającym się archiwum ? Problem występuje chyba tylko u mnie a zalezy mi, aby się tam dostać. Czy może odezwać się na XMPP ?
Archiwum się nie włącza, czy pojawia się tylko na pasku, a okno na pulpicie już się nie pojawia?
Da się wywołać na pierwszy plan, bo to miałem. PPM na  WTW na pasku zadań i wybierz Maksymalizuj..
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2009, 07:15:23 am wysłana przez Dimension »