Wersja stabilna WTW coraz bliżej. Tak wnioskuję przynajmniej z wypowiedzi Kaworu w
tym temacie. WTW będzie miało okazję trafić więc do szerszego grona użytkowników (dzięki setkom niusów na polskich portalach ;)). Wypadało by więc, aby pierwsze wrażenie było jak najlepsze. Proponuje więc zamieszczać w tym temacie propozycje najważniejszych błędów, które muszą być poprawione zanim final ujrzy światło dzienne. Nie chcę aby ten temat stał się listą życzeń, ale propozycji realnych do zrealizowania w rozsądnym czasie (czyli za jednostkę czasu przyjmijcie coś mniejszego od eonu ;)
OK, dość filozofowania. czas na konkrety:
1. Widzę, że najbardziej wg mnie irytujący błąd na XP został naprawiony:
#550,
#411. Ale nie do końca. Okno wtw nie wyskakuje już na pierwszy plan po najechaniu na ikonkę w trayu, ale okno czasem nie pojawia się jeśli po najechaniu mychą wyskoczy tooltip. Pierwszy klik ubija tooltip, kolejny klik włącza wtw.
2. Sprawa zasobów poruszana w
tym wątku. Może jest to banał, ale na prawdę wielu userów ma z tym problem. Uważam, że warto to poprawić. Nie jest to błąd, ale skoro wtw trafi do szerszego grona użytkowników, powinien być bardziej user-friendly pod względem konfiguracji.
3. Skoro wtw ma być bardziej user-friendly to może by tak dodać przy pierwszym uruchomieniu jakiś kreator konfiguracji? W chwili obecnej aby dodać nowe konto należy odpalić program, wejść w ustawiania, włączyć odpowiednie pluginy, a następnie skonfigurować je w opcjach 'sieci'. To trochę za dużo dla przeciętnego użytkownika.
4. Nazwę XMPP zastąpił bym po prostu nazwą Jabber/Gtalk. Może nie jest to do końca poprawne, ale dla przeciętnego użytkownika bliższa jest nazwa Jabber.
5. A może czas na zmianę domyślnego zestawu ikon - tak dla odświeżenia wyglądu?
6*. ten punkt to już podchodzi pod życzenia... ale miło by było gdyby uprościć instalację dodatków. tj, zestawów ikon, stylów listy kontaktów/okna rozmowy. W tlenie 7 jest to pięknie rozwiązane. Katalog z dodatkiem spakowany jest do archiwum (chyba 7zip, a może tar.gz?), w opcjach programu wybieramy 'instaluj dodatek', wskazujemy na archiwum i instalujemy zestaw ikon/styl okna rozmowy. Następnie wybieramy z listy dropdown styl.
To nie jest na pewno priorytet dla najbliższej wersji stable, alb wielu userów było by szczęśliwych gdyby kiedyś taka opcja się pojawiła.
Najbardziej interesuje mnie jednak jaka jest lista priorytetów Kaworu.
//edit:
Ad1. Jednak błąd z wyskakującym oknem na pierwszy plan nie jest naprawiony, tylko tak mi się wydawało. Nie mam pojęcia czemu czasami dzieje się to bardzo często, a czasami raz na jakiś czas, ale jest to niesamowicie denerwujące. O ile mi wiadomo błąd występuje tylko na XP... ale XP to nadal około 80% użytkowników.
nightly-20090901-3.