Autor Wątek: wazne wg. mnie rzeczy  (Przeczytany 3837 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline suhy

• Stylista
  • Młodzież
  • *
wazne wg. mnie rzeczy
« dnia: Grudnia 30, 2009, 22:51:14 pm »
Wypisze rzeczy ktore wg. powninny miec wysoki priorytet.

1. Dzwieki wiadomosci itp.
wiem ze jest wtyczka ale program powinien miec to wbudowane. Istotna sprawa bylo by stworzeinie lub znalezienie gdzies w sieci ciekawych, milych dla ucha dzwiekow.

2. Emotikonki
chyba tez gdzies byla wtyczka, ba chyba nawet ja mam ale tak jak wyzej, ona powinna byc wbudowana i nie jako wtyczka tylko czesc programu i jedynie gdzies w opcjach mozliwosc nie wyswietlania ich. I tak samo stworzenie unikatowej paczki dla programu. na forum jest napewno jakis grafik [chociazby ja] i mozna bylo by tym sie zajac

3. Grupy
stworz, skasuj, sortuj itp.

4. NIe wiem jak to nazwac. Chodzi mi o to jak wpisujesz np. nazwe lub nr to ci go szuka na liscie i obok tego moglo by byc ikona i po kliknieciu otwieranie sie okna zeby dodac do kontaktu i jeszcze obok tego przycisk sms i po wcisnieciu mozemy pisac do niego sms jezeli oczywiscie wpisalismy nr. telefonu

5. Ikonka wyslij obrazek powinna byc na belce

6. Lepiej zbudowane archiwum
http://img683.imageshack.us/img683/9555/43790528.jpg

7. Z tymi motywami tez bylo by cos popracowac bo kazdy powinien miec osobny folder a nie tak jak jesst obecnie i tylko w ustawieniach z ktorego folderu ma czytac pliki

No i chyba to wszystko czego temu komunikatorowi narazie brakuje. WIem ze niektore rzeczy ktore wypisalem nie da sie zrobic na juz. ale jak cos to moge cos wspomoc graficznie i ew. html/css. A z reszta u mnie kiepsko dlatego pytam sie czego mam sie naumiec zeby móc pisac wlasne wtyczki itp

Pozddrawiam

Offline refresh

• Grammarnazi
  • Global Moderator
  • Starszyzna
  • *
  • Ciasteczkowy Potwór :3
Re: wazne wg. mnie rzeczy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 31, 2009, 02:20:29 am »
1. Kaw może kiedyś to wreszcie zrobi jako wbudowane, ale póki jest dobrze działająca wtyczka i inne priorytety, to raczej zostaje z boku trochę.
2. Było wielokrotnie - emoty nigdy nie będą wbudowane w wtw, sporo tu ludzi po prostu ich nie lubi, a Kaw to już w ogóle ;P
3. jak najbardziej jest... Tworzysz grupę w momencie dodawania/edycji kontaktu, gdy w pole grupa wpiszesz nazwę, która jeszcze nie istnieje. podobnie - w momencie, gdy już jakaż grupa nie będzie miała żadnego kontaktu znika ;)
4. ogólnie wyszukiwanie jest, po prostu w oknie głównym piszesz nazwę kontaktu.
i obok tego moglo by byc ikona i po kliknieciu otwieranie sie okna zeby dodac do kontaktu
...co? znaczy się, żeby co dodać do kontaktu? p-klik i edycja do dodawania rzeczy i wyślij sms do wysyłania działa dobrze, a jak ktoś ma kogoś z długą nazwą, to ikonki o których mówisz tylko by zawadzały
5. chyba dwa razy w życiu wysyłałem obrazek w rozmowie ;x ale w sumie, to między menu a czyszczenie okna rozmowy mogłaby być, nie mam nic przeciwko.
6. archiwum to w ogóle kwestia na inną rozmowę (ja chcę porządne wyszukiwanie! ;P)
7. styl okna czata i głównego od lipca zmieniłem tylko raz. powiem szczerze, że to jak jest bardzo mi się podoba, jest konsekwencja nazw, nie trzyma się bezsensownie na dysku czegoś, czego się nie używa (a nie jak przy konnekcie było w update kilkanaście styli, w dodatku część badziewnych, 90% z nich nigdy nawet nie ustawiłem, siedziały sobie tylko w katalogu. w sumie to był tam jeszcze większy burdel, bo w jednym katalogu były xmle, grafiki, inne katalogi i w ogóle syf straszny od wszystkiego - okno główne, czatu, powiadomienia i inne rzeczy, których nie pamiętam ;P)

a do wtyczek c++ naumiany potrzebny :)

Offline Dimension

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 31, 2009, 09:11:26 am »
Wypisze rzeczy ktore wg. powninny miec wysoki priorytet.

1. Dzwieki wiadomosci itp.
wiem ze jest wtyczka ale program powinien miec to wbudowane. Istotna sprawa bylo by stworzeinie lub znalezienie gdzies w sieci ciekawych, milych dla ucha dzwiekow.

2. Emotikonki
chyba tez gdzies byla wtyczka, ba chyba nawet ja mam ale tak jak wyzej, ona powinna byc wbudowana i nie jako wtyczka tylko czesc programu i jedynie gdzies w opcjach mozliwosc nie wyswietlania ich. I tak samo stworzenie unikatowej paczki dla programu. na forum jest napewno jakis grafik [chociazby ja] i mozna bylo by tym sie zajac

3. Grupy
stworz, skasuj, sortuj itp.

4. NIe wiem jak to nazwac. Chodzi mi o to jak wpisujesz np. nazwe lub nr to ci go szuka na liscie i obok tego moglo by byc ikona i po kliknieciu otwieranie sie okna zeby dodac do kontaktu i jeszcze obok tego przycisk sms i po wcisnieciu mozemy pisac do niego sms jezeli oczywiscie wpisalismy nr. telefonu

5. Ikonka wyslij obrazek powinna byc na belce

6. Lepiej zbudowane archiwum
http://img683.imageshack.us/img683/9555/43790528.jpg

7. Z tymi motywami tez bylo by cos popracowac bo kazdy powinien miec osobny folder a nie tak jak jesst obecnie i tylko w ustawieniach z ktorego folderu ma czytac pliki

No i chyba to wszystko czego temu komunikatorowi narazie brakuje. WIem ze niektore rzeczy ktore wypisalem nie da sie zrobic na juz. ale jak cos to moge cos wspomoc graficznie i ew. html/css. A z reszta u mnie kiepsko dlatego pytam sie czego mam sie naumiec zeby móc pisac wlasne wtyczki itp

Pozddrawiam
1. Nie chcę wbudowanych.
2. Nie chcę wbudowanych. Chcesz, to się zajmuj, a nie mówisz, że możnaby..
3. Tworzenie jest, gdy jakiś kontakt się do takowej przypisz, grupa kasuje się, gdy nie ma żadnego kontaktu w niej i zrestartuje się WTW - logiczne. Sortowanie jest - alfabetycznie, można też ustawić pozycję grupy. Nie wystarczy? Wystarczy.
4. Nie skumałem Cię.
5. Nie, powinno być drag&drop.
6. Jest dobrze, jak jest.
7. Jest dobrze, jak jest.

Offline sjf

• Narybek
  • *
  • TW Homer
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 31, 2009, 18:55:12 pm »
To ja wypiszę rzeczy, które wg mnie powinny mieć wysoki priorytet:
1. BRAK WBUDOWANEJ obsługi dźwięków zdarzeń.
2. BRAK WBUDOWANEJ obsługi emotek.
3. BRAK WBUDOWANEJ obsługi 15 mln. cukierkowych skórek jednocześnie.
4. BRAK obsługi wyświetlania reklam, czyli jak jest teraz.
:D

@suhy: A poważniej, sortowanie grup inaczej niż alfabetycznie uzyskasz następująco: PKM na grupie -> Opcje grupy -> Pozycja grupy.

Natomiast to czego mi brakuje to możliwości importu historii z innych niż Konnekt i AQQ komunikatorów. Wystarczyłaby opcja importu historii z plików (XML, HTML, TXT). Owszem w archiwum jest opcja 'Import' a w niej 'Archiwum konnekta (eksport w postaci XML), ale z tego co próbowałem nie działa - nie wyrzuca żadnego błędu, a wręcz wypisuje, że import zakończony i zaleca ponowne uruchomienie archiwum. Z tym, że efektu brak. Może ktoś wie jak tego użyć? czy w ogóle ta opcja działa? Gdyby ta opcja działała to wyeksportowałbym sobie swoje archiwum (np. z Mirandy) do plików, a następnie przekonwertowałbym (za pomocą prostego skryptu) do formatu eksportu Konnekta i zaimportował.
Tak więc czy komuś zadziałał import z plików XML-owych Konnekta?

Offline kkozl

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2010, 18:47:11 pm »
Mi najbardziej brakuje przesyłania plików oraz jakiejś prostej dobrej wtyczki z emotikonami, ale chciałbym podkreślić, że ten program to i tak kawał świetnej roboty :)

Offline mess

• Młodzież
  • **
  • Vasto Lorde
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 04, 2010, 19:00:51 pm »
Przeciez wtyczka z emotami jest ... Opcja szukaj nie gryzie.
Windows 7 SP1 x64 IE9

Offline kkozl

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 04, 2010, 19:18:10 pm »
Przeciez wtyczka z emotami jest ... Opcja szukaj nie gryzie.
Tak, wiem, ale nie działa...

Offline zhvir

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 04, 2010, 19:19:08 pm »
przesyłanie plików też jest ;P
a wtyczka do emotikon jest imho bardzo dobra

Cytat: kkozl
Tak, wiem, ale nie działa...
Powinieneś napisać, że nie umiesz jej uruchomić, a nie, że nie działa
Chciałbym być zawsze niewinny i prawdziwy, chciałbym być zawsze pełen wiary i nadziei...

Offline kkozl

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 04, 2010, 19:26:18 pm »
Powinieneś napisać, że nie umiesz jej uruchomić, a nie, że nie działa

Nie wiem, może kiepsko szukam albo nie mam głowy do tych rzeczy, będę bardzo wdzięczny za pomoc

zhvir edit: Cytujemy fragment, do którego odnosimy się w swojej wypowiedzi!
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2010, 19:43:03 pm wysłana przez zhvir »

Offline zhvir

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 04, 2010, 19:51:00 pm »
Chciałbym być zawsze niewinny i prawdziwy, chciałbym być zawsze pełen wiary i nadziei...

Offline kkozl

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 05, 2010, 20:33:59 pm »
http://forum.k2t.eu/trubleszuting/nie-wyswietlajace-sie-ikonki/

ale nie wiem, którą wtyczkę zainstalować

przesyłanie plików też jest ;P
a wtyczka do emotikon jest imho bardzo dobra

właśnie, co z tym przesyłaniem plików?

Offline wolo

• Młodzież
  • **
  • TYPO3 Certified Integrator
    • Santa Turwa
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 06, 2010, 14:35:47 pm »
Zgadzam się z punktem 7 - style powinny móc sobie leżeć w różnie nazwanych katalogach i gdzieś w jakimś configu, xmlu wpis, który z nich ma być użyty. Obecna żonglerka zmienianiem nazw katalogów, i w dodatku nigdy nie wiadomo który jest który, jest idiotyczna i stwarza niepotrzebny problem.

Emoty i (zwłaszcza) dźwięki są zbędne i dobrze jest, jak jest. Kto chce, sobie zainstaluje.

Offline qwerty

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 07, 2010, 15:12:38 pm »
Zgadzam się z punktem dot. archiwum.
Jeżeli nie może być tak, jak zaproponował suhy (a projekt uważam za bardzo dobry), to niech przynajmniej będzie trochę bardziej ergonomicznie - mamy takie duże, ładne okienko, a lista z rozmowami ledwo mieści się w trzyrzędowym ciasnym polu. Można by przesunąć całość trochę bardziej w górę, w miejsce tej pustki pod tytułem. (Albo przynajmniej dać tam pole do wyszukiwania, bo to paropikselowe coś jest trochę śmieszne ;> ).

Offline dechus

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 12, 2010, 09:44:15 am »
Co do archiwum to dla mnie ok, przydało by się bardziej zaawansowane wyszukiwanie wyników + zaznaczenie ich w rezultatach + ew. ustawienie scrolla na nie.

Offline MusX

• Młodzież
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 23, 2010, 09:43:42 am »
co do pktu 2 - ja polecam emotki ze starych wersji gg :)
co do pktu 6 - polecam sqlite.exe :) pozwala przeglądać archiwum wtw na wszelkie możliwe sposoby :) ma ktoś może polecić coś jak sqlite tyle, że z interfacem graficznym?

bl00dyc4t

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 28, 2010, 21:25:39 pm »
Wg mnie przydało by się rozgraniczenie eventów przychodzącej wiadomości gdy okno rozmowy jest nieaktywne i gdy jest aktywne, by wtyczka dźwiękowa mogła je obsługiwać. Wiem, że tam już ktoś o to męczył, ale może kaw to w końcu przeczyta... :D

Offline adrian_007

• Master Developer
  • Starszyzna
  • *
    • WTW PLUGINS
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 01, 2010, 21:16:53 pm »
o ile _jakos_ da rade sprawdzic, czy okno rozmowy jest aktywne czy nie, to afaik z zakladka juz tak latwo nie jest... a wolalbym zrobic to tylko dla aktywnej zakladki niz dla calego okna (patrz sytuacja gdy mamy duzo tabow i w niewidocznym ktos napisze...)

bl00dyc4t

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 03, 2010, 12:37:04 pm »
Wydaje mi się, że w części jest już to zrobione. Gdy prowadzimy rozmowę to zakładka aktywna nie jest "podświetlana"/wyróżniania gdy przychodzi wiadomość od rozmówcy, a nieaktywne zakładki tak, czy nie można tego połączyć z eventami dźwiękowymi?

Offline Dako

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 03, 2010, 17:49:50 pm »
Moim zdaniem to całkiem dobrze, że w domyśle nie ma ikonek, ani dźwięków. W końcu idąc za info:

"Dlaczego mógłbyś chcieć go mieć

Nie wiem... No dobra, dobra, może jednak znajdzie się pare powodów.

* Nie straszy emotkami;
        * Nie drażni dźwiękami;"

Dodanie opcji włącz/wyłącz dźwięki/emotikony byłoby w przyszłości super, ale myślę że są teraz ważniejsze priorytety.