Wiesz że istnieją jeszcze ludzie którzy korzystają jeszcze z Win98 ?
Ja mam taki komputer, a Windowsa takiego posiadam tylko dlatego że programy DOS działają najlepiej własnie na tym systemie.
Nie wiem jak to jest na Vista, ale pod XP to tylko emulator, a z tym to też zgroza.
Ilość użytkowników win98 jest na granicy błędu statystycznego.
zobacz tutaj. Już więcej użytkowników ma Linux. Utrzymywanie kompatybilności z win98 to przegięcie ;)
a co do dosa, polecam doskonały emulator DOSbox.
Nie będę poprawiał rzeczy pod kątem staroci. Wsparcia XP tez bym się chętnie pozbył, ale za dużo ludzi go używa, z IE sprawa ma się prościej, bardzo mało ludzi ma/używa IE6. ;)
Z winxp jest nieco inaczej ;) To nadal grubo ponad 80% (tendencja spadkowa), a jeśli chodzi o IE6 to niestety nadal około 10-15%, więc niestety nadal wypada zachować jako taką kompatybilność, szczególnie w projektach skierowanych do szerszego grona (nieinformatycznych) odbiorców. np. pisząc stronę www dla siebie mogę śmiało olać IE, wyświetlić komunikat o nieaktualnej wersji przeglądarki, albo dodać arkuszy css specjalnie dla IE ograniczający funkcjonalność. Projektując natomiast stronę komercyjną np. wizytówkę firmy niestety nie możemy tych 15% olać. Należy wziąć pod uwagę to, że 15% to średnia. Na portalach związanych z informatyką jest grubo poniżej 10%, ale gdzieniegdzie dochodzi nawet do 30%!
Wracając do tematu: WTW skierowany jest raczej do tego bardziej zinformatyzowanego odbiorcy. działa pod IE6 (z drobnymi niedogodnościami), wyświetla komunikat i moim zdaniem jest OK.
A tak a propos webkita. Jeśli pojawi się wersja 64bit można spodziewać się zmiany silnika w komunikatorze?
Zastanawia mnie w takim razie fakt, jakim cudem GG mogło przejść na webkit? Czyżby gg8 nie działało na 64bitowych systemach? Cieżko mi w to uwierzyć...