Mam dla Ciebie Kaw ciekawy przypadek awatarowy z sieci GG :)
Mam kontakt z GG o pewnym numerze na liście. Na oryginalnym kliencie GG jego awatar wyświetla się i pobiera normalnie, ale na WTW nie. W wizytówce pojawia się "Błąd ładowania pliku." Zacząłem drążyć temat i wbiłem się do cache awatarów. Jeden z obrazków był jakiś dziwnie mały i nie wyświetlał się jego podgląd - zaglądam do środka notatnikiem, a tam:
<h1>404 Not Found</h1> (taka jest zawartość pliku)
Oczywiście kasowanie cache awatarów nie pomaga, co więcej chyba odkąd awatary się pobierają - ten ani razu się nie ściągnął, czyli "problem" tyczy się nie tylko najnowszej nightly. W oryginalnym GG przykładowo stworzenie nowego numeru i dodanie gościa do kontaktów, czyli jakby pobranie awatara na świeżo - udaje się - awatar jest.
Idąc dalej - podejrzałem co tam w XML piszczy przez api.gadu-gadu.pl - gość ma taką dziwną sytuację, że obrazek ze smallAvatar jest, ale z bigAvatar - faktycznie nie leży na serwerze - 404.
W efekcie osobnik niby ma awatar, ale właściwie to nie ma. Być może w takiej sytuacji trzebaby do WTW dorobić mały warunek, że jeśli serwer zgłosi przy pobieraniu bigAvatar 404 - próbować pobrać smallAvatar? Nie wiem jak gość tego dokonał, że tak ma awatar nietypowo, ale jak widać jakoś tak się da zrobić ;) Jak chcesz Kaw - mogę dać numer po PW do gościa na potrzeby ew. sprawdzenia, czy prawdę powiadam ;)