Witam wszystkich a szczególnie miłościwie nam panującego/kodujacego Kawa ;-)
OK, a tak już na poważnie, to ja tez dorzucę parę rzeczy od siebie. Co bym chętnie zobaczył w WTW (i wybaczcie porównania do Konnekta):
- zaznacz = kopiuj:
w konnekcie jest taki ficzer, ze jak zaznaczysz fragment tekstu z okna rozmowy, to jest on (może być! - checkbox w opcjach bodajże) automagicznie kopiowany do schowka a zaznaczenie znika (logiczne). Przydatne IMHO.
/* bxMaareeKxd wyjaśnił - już jest
- CTRL+PgUp/Down - następna/poprzednia zakładka:
wyobraźcie sobie więcej niż kilka zakładek w okienku rozmowy - CTRL+numer jest OK, ale opcja "next/prev" jest (znów IMHO) również przydatna - kombinacja klawiszy oczywiście niekoniecznie taka.
*/
- do powyższego aż się prosi możliwość zmiany kolejności zakładek (drag'n'drop jak w przeglądarkach?)
- CTRL+Up albo ALT+CTRL+Up albo coś innego - przewijanie okna wiadomości:
pisząc wiadomość fajnie byłoby móc bez oddywania rąk z klawiatury przewinąć/przewijać okienko rozmowy
- wł/wył przewijania okna wiadomości - ktoś używał mtail'a? akurat stamtąd mi się takie coś przypomniało... zdarzało się Wam, że ktoś napisze trochę tekstu lub kilkanaście wiadomości w czasie jak poszliście np. zaparzyć kawę (Kawa? ;>) albo że trzeba było znaleźć jakiś wcześniejszy fragment rozmowy z bieżącego okienka? Każda kolejna nowa wiadomość powoduje przescrollowanie okienka rozmowy "na sam dół", co jest nieco upierdliwe jak się chce coś wcześniejszego przeczytać.
ewentualna modyfikacja - autoscroll tylko jeśli okienko jest zescrollowane do samego końca? dodatkowo jakiś mały znacznik pod scrollbarem informujacy czy się scrolluje czy nie.
- więcej serwerów GG - znów Konnekt - zamiast jednego serwera, możliwość wpisania większej ilości (w osobnych liniach) i próba łączenia do kolejnych serwerów w przypadku niepowodzenia. Serwery, do których nie chcemy się łączyć oznaczane np "!" (czy tam "#" czy cokolwiek) na początku linii.
- nie wiem co domyślnie powinno się pojawiać w balonikach - pojawienia się kontaktów i nowe wiadomości? a jakby też zmiany statusów/opisów?
- "kopiuj UID do schowka" w menu kontaktu?
/* bxMaareeKxd wyjaśnił - jest na bugtraq'u
- po kliknięciu w "Archiwum..." w menu kontaktu, default na rozmowy tego kontaktu? W koncu po to wybieramy to z menu kontaktu, żeby zobaczyć rozmowy z tym kontaktem.
*/
Więcej grzechów nie pamiętam :-)
Przy okazji - ktoś chyba pisał o tym, żeby zignorowane wiadomości spoza listy również zapisywały się w archiwum - jestem ZA.
Pozdrawiam poświątecznie. Obżarli się? :-)