1. równie dobrze możesz zadać pytanie czemu wyszukiwarka nie wyszukuje nazw grup :P odpowiedź jest prosta: ponieważ sam metakontakt jest tylko kontenerem, natomiast wyszukiwarka bardzo sprawnie wyszukuje kontakty wewnątrz meta
2. a ja nie muszę klikać... wystarczy że wcisnę kursor "strzałka w dół"
Wiesz, ja jestem zwolennikiem teorii i ostatnio modnego trendu, że oprogramowanie jest dla ludzi a nie odwrotnie. Podstawowym scenariuszem wyszukiwania jest wyszukiwanie osoby z którą chcę pogadać. Jesli zatem mam dostepny mechanizm metakontaktów, z którego skorzystałem, to logiczne dla mnie jest, że jak wpiszę nazwę to chcę znaleźć metakontakt a nie któreś konto w środku tego metakontaktu. Sam metakontakt ma przecież zaimplementowany algorytm wyznaczania konktaktu o wyższym priorytecie.. Więc on powinien za mnie wybrać z którym kontaktem chcę rozmawiać. Wyszukując na liście osoby nie wiem przecież czy osoba Meta1 ma aktywne kontoA na gg czy B na jaberze. Wg Twojego rozumowania ja przy wyszukiwaniu kontaktu muszę powielić algorytm działający w metakontakcie aby zrobić to co chcę zrobić, czyli porozmawiać ze znajomym.
Druga odpowiedź w zasadzie taka sama. Chciałbyś aby w windzie był dodatkowy przycisk do otwierania i zamykania drzwi? ;)
JAJO, usuń wszystkie klawiatury, zostaw tylko polską programisty. 7mka potrafi nagle zmienić w jednym z programów układ klawiatury i będzie się przy nim ostro upierać ;) Mi tak zaczęła fikać w firefoxie.