Autor Wątek: Kilka pytanek lub propozycji... :)  (Przeczytany 6519 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomplus

• Młodzież
  • **
    • Polish SWOS Center
Kilka pytanek lub propozycji... :)
« dnia: Maja 29, 2009, 10:37:18 am »
Witam...
Na początek pochwalę za używanie SMF zamiast szajs phpBB :) (chociaż, przy rejestracji Choose password mógł być zakryty gwiazdkami.)

W każdym razie jestem użytkownikiem Tlenu... ale testowałem wasz produkt i chętnie bym przeskoczył na stałe, ale ... bardzo zależy mi na moim archiwum wiadomości więc:
1. czy jest możliwość import archiwum z TLEN.pl do WTW ? Będzie ?
2. czy wszystkie zalety Konnekta zostały importowane do WTW ?
3. czy w przyszłości, będzie możliwość wydruku archiwum np. jako stronę XHTML+CSS lub inne formaty (również .SQL) ?

I jeszcze słówko do strony głównej http://www.k2t.eu/
niech koło MENU górnego, pojawi się zakładka FORUM, BLOG czy DOWNLOAD... albo Historia aktualizacji.

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
Re: Kilka pytanek lub propozycji... :)
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 29, 2009, 10:39:11 am »
1. Jest;
2. Mamy wszystkiego jego wady. To się liczy?
3. Wydruku jako SQL? Jest eksport do html i xml przeciez;

Offline Tomplus

• Młodzież
  • **
    • Polish SWOS Center
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 29, 2009, 10:56:38 am »
Genialnie :)

A będzie jakiś plugin generujący statystyki rozmów ? dzienne, miesięczne, roczne ?

P.S. Do stronki
Na blogu, klikając na FORUM jest błąd przekierowania i nie wchodzi na forum :(

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 29, 2009, 11:09:34 am »
Nie plugin a wbudowane, tylko nie wiem kiedy;

Offline Tomplus

• Młodzież
  • **
    • Polish SWOS Center
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 29, 2009, 18:54:01 pm »
Włączyłem program pod Vistą wcześniej i wszystko ok... ale testować na kompie biurowym, a na kompie domowym, to dwie różne rzeczy ...

Dlaczego nie działa to cudo komunikatorów na zwykłym systemie XP, bez Service Packów ?
Bo o Win98 i Unixach nie wspominam, aczkolwiek program jest konkurencyjny w stosunku do PSI, Pidgina czy KaduKadu.

Ale u mnie na domowym nie chce mieć SPx, bo więcej zaśmiecają system niż pomagają :(  bezpieczeństwie.

Offline Vimes

• Global Moderator
  • Starszyzna
  • *
  • Nie tak zaraz ten ambaras
    • http://sirsamvimes.deviantart.com/
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 29, 2009, 19:09:45 pm »
Proste. Bo wymaga SP2.
A jak ktoś uważa że SP zaśmieca system to współczuję otoczeniu...
Zanim napiszesz poszukaj PEBKAC!
Tutaj  piszę o fotografii
Kiedy myślisz ze natknąłeś się na dno dna i niżej już nic nie ma zawsze zjawia się koleś z łopatą

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 29, 2009, 19:26:53 pm »
Ja bym jeszcze najchętniej pozbył się obsługi XP w całości.
Bo po pierwsze SP poprawiają bezpieczeństwo, a po drugie program potrzebuje paru funkcji, które są w XP od SP2;

Offline Dimension

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 29, 2009, 20:19:41 pm »
Pozbawić obsługi XP? oO'
SP, nie SP, to nie ma różnicy co do Wine. Wine nie emuluje SP2 i tak, a jak się nastawi trb zgodności z Vista, to i tak wywala, ze wymaga minimum XP SP2.

Offline Tomplus

• Młodzież
  • **
    • Polish SWOS Center
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 29, 2009, 20:58:28 pm »
@Vimes
Może poprawia bezpieczeństwo, ale znacznie zwalnia cały komp...

@Dimension
Emulacja nie pomoże, dopóki nie znajdzie bibliotek z SP2 i więcej.

Dlatego może dałoby się osobno instalować wymagane biblioteki, programy Windows ?
Miło mieć taki komunikator Portable, a przenosząc z kompa na komp, też nie każdy ma zainstalowane XP SP2 i więcej.

« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2009, 21:00:04 pm wysłana przez Tomplus »

Offline Vimes

• Global Moderator
  • Starszyzna
  • *
  • Nie tak zaraz ten ambaras
    • http://sirsamvimes.deviantart.com/
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 29, 2009, 22:09:47 pm »
@Vimes
Może poprawia bezpieczeństwo, ale znacznie zwalnia cały komp...
Ciekawe. Wiesz jakoś tego nie zauważyłem a odpalałem XP na niezłych złomach. Może antywirusa i firewall pewnie też nie używasz bo po co?
A system który służy do DDoSów i wysyłania spamu to dopiero fajnie działa. Tak w ogóle to czemu używasz XP mogłeś zostać przy 95 albo 3.11?
Nie będę się już wdawał w to że kolejny SP to nie tylko poprawki ale i optymalizacja bo widzę że nie ma sensu...
też nie każdy ma zainstalowane XP SP2 i więcej.
I należy takich ludzi napiętnować jak się napiętnuje palaczy
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2009, 22:12:07 pm wysłana przez Vimes »
Zanim napiszesz poszukaj PEBKAC!
Tutaj  piszę o fotografii
Kiedy myślisz ze natknąłeś się na dno dna i niżej już nic nie ma zawsze zjawia się koleś z łopatą

Offline alberht

• WTW evangelist
  • Global Moderator
  • Młodzież
  • *
    • http://forum.k2t.eu/
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 29, 2009, 22:51:56 pm »
proszę tylko bez przeglądarkowych flejmów...;)

//osobiście jestem zwolennikiem uaktualniania software'u
Regards,
alberht
WTW evangelist

Offline Tomplus

• Młodzież
  • **
    • Polish SWOS Center
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 29, 2009, 23:13:16 pm »
Co do komunikora:
1. Gdzie jest opcja... aby nie grupowało kontaktów, tylko wszystkie były osobno ?
2. W przypadku grupowania... miło by było gdyby się pojawiła możliwość przenoszenia przez Pochwycenie i Upuszczenie w innej grupie.

@Vimes
To nie że ja nie jestem zwolennikiem updatów..., ale wyjątkowo w przypadku XP, ten patch spowalnia kompa... wolę się zabezpieczyć własnym oprogramowaniem.
Antiwirusem, firewallem również sprzętowym.
Regularnie sprawdzam czy czasem komputer nie stał się tzw. zombi. Sam tępię zupełny brak ochrony... ale też nie uważam że zabezpieczenia od strony Windows aż tak dużo dają, zdaje się że zwykły antywirus daje więcej niż wbudowana ochrona windows.

Dlatego uważam że zmuszanie na siłę instalowania serwis packów jest przesadą...

« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2009, 23:22:48 pm wysłana przez Tomplus »

Offline n3oo

« Odpowiedź #12 dnia: Maja 30, 2009, 06:51:44 am »
Ja Ci powiem tylko tyle, że z lukami w windowsie, ten antywirus Ci się przyda... szczególnie, że już widziałem zdalne wyłączanie tego typu softu. Tylko kto będzie się bawić, żeby kopać w Twoim komputerze.

@Vimes: Mit odnośnie szybkości po SP jest powtarzany... od dawna, nie przetłumaczysz. Tak jak i wiele innych. Na szczęście więcej jest normalnych ludzi, którzy instalują SP - z SP2 są bardzo zadowoleni - dopiero SP3 znów jest tragiczny (analogicznie będzie z SP4 itd.), choć w Viście jest inaczej - tam czekają na każdy SP z utęsknieniem :D

hmm konnekt się na Viście wysypywał, a na XP działał, więc jakaś kontynuacja jest :> :P
Env: Win7 x64 / WinXP x86 | GG: 670035 | WWW: Portfolio

Offline Dimension

« Odpowiedź #13 dnia: Maja 30, 2009, 07:47:09 am »
@Dimension
Emulacja nie pomoże, dopóki nie znajdzie bibliotek z SP2 i więcej.
I o to własnie mi chodziło, pisząc "emulacja". Gdzieś w necie znalazłem kilka tematów sprzed 2 lat, że Wine miało emulować normalnie XP SP2 [co za tym idzie mieć biblioteki itd.], ale jak widać nadal tego nie ma, chociaż już dawno SP3 na XP jest.
Biblioteki, biblioteki..tylko nie sądzę, że wrzucenie plików SP2 załatwi problem.

Lepiej zapytać Kaworu, czy nie uruchamia się na czymś, co uważa za niższe, niż XP SP2 [np. XP bez SP, Wine etc.], dlatego że:
1.  SP to optymalizacje i nie, bo nie, bo takie widzimisię,
2. czy dlatego, że wymaga jakiś konkretnych bibliotek z SP2 i jeśli jak, to jakich i czy może dałoby radę jednak to załatwić, wrzucając jakieś biblioteki do folderu Wine..

Offline n3oo

« Odpowiedź #14 dnia: Maja 30, 2009, 08:10:18 am »
tu raczej chodzi o konkretne funkcje API które zostały dodane / zmienione wraz z SP więc dodanie pliku dll nie wchodzi raczej w grę, ewentualnie podmiana - ale jak to będzie działać na tak mieszanym systemie ... :P
Env: Win7 x64 / WinXP x86 | GG: 670035 | WWW: Portfolio

Offline Dimension

« Odpowiedź #15 dnia: Maja 30, 2009, 11:25:16 am »
Dlatego fajnie byłoby, gdyby Kaworu wypowiedział się dokładniej w tej kwestii, a jeszcze fajniej, gdyby jednak umozliwił uruchamianie WTW na Wine..

Wyczytałem, że kilka lat temu było cos takiego jak Wine Tools, ale na jakiej zasadzie to działało i czy nadal działa [a chyba jednak nie z najnowższymi wersjami Wine], to nie wiem zbytnio..

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 30, 2009, 12:21:32 pm »
Generalnie blokada tego sp wzięła się z tego samego co zablokowanie systemów win7 < 7057. Działać to czasem działa bez problemów, ale na ogół wycina takie numery, że można czegoś dostać. A potem mi marudzą, że problemy, ze nie działa, ze pfe. Chociaż akurat przy SP2 zmiana w usługach terminalowych była. Z pamięci nei podam co nie chciało działać, bo bym sprawdzić musiał (a nie mam XP bez SP3), ale cos nie chciało.

Offline Tomplus

• Młodzież
  • **
    • Polish SWOS Center
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 30, 2009, 12:28:27 pm »
Ja zainstalowałem ... może nie SP2 ale odrazu SP3... ale już teraz widzę znacznę z powolnienie systemu, cóż ... i tak musiałem wcześniej czy później.

Ja będę kontynuował testowanie programu i zarzucę kolejne braki.
Wrócę do archiwum.

1. Można importować tylko z programów, a dlaczego nie ma importu z XML czy CSV ?
2. Dlaczego przy exporcie nie można wyexportować więcej niż jedną rozmowę z danym użytkownikiem (kilka dyskusji - jeden plik)
Mając WTW na jednym kompie, mając go też na innym... miłoby było aby mieć możliwość co jakiś czas połączyć dwie różne bazy archiwów w jedną całość. Coś w stylu synchonizacji.
3. Dlaczego nie można wyexportować kontaków jako XML czy CSV ? Kontakty GG, pozotają kontaktami w formacie GG i nie można osobno modyfikować treści (notatnikiem) i z powrotem zaimportować do programu.
4. Jakoś brakuje mi najważniejszej zalety Konnecta ... Wykrywanie Niewidzialnych\Ukrytych.
5. Jak już jest możliwość dodawania awatarów, to może byłaby możliwość dodania własnych awatoarów dla usera.
Tak jak jest na GoogleTalk. Jeżeli nie pasuje nam awatar usera, to możemy dodać własny, tak jak my go widzimy.
[edit] Z tym ostatnim punkte, dopiero teraz zobaczyłem że jest w planach: http://forum.k2t.eu/propozycje-oraz-info-o-nowych-wersjach/lokalne-awatary/

Narazie tyle :)
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2009, 12:30:19 pm wysłana przez Tomplus »

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 30, 2009, 12:55:32 pm »
A próbowałeś po instalacji wyłączyć zbędne rzeczy i zdefragmentować dysk, ze się głupio zapytam? ;p

1. Będzie tylko z konnektowego xml. A niby po co miałby być import z csv (czy w wydaniu ms ssv ;p) i niby z jakiego konkretnie formatu csv, albo z ktorego konretnie xml, itepe...
2. Pewnie tak, ale to na dalsza przyszłosc. Chyba, ze sobie profil umeiscisz na pendrive (i ustawisz sciezke odpowiednia w wtw.ini);
3. Jaki to ma sens poza siecia gg (lista tlenowa i xmpp i tak zostanie nadpisana przy połaczeniu z siecia)?
4. Ekhem.
5. Kieeedyś.

Offline Tomplus

• Młodzież
  • **
    • Polish SWOS Center
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 30, 2009, 13:21:48 pm »
3. Export kontaktów nie tylko GG, ale również innych do pliku XML ma kika zalet.
- możliwość przenoszenia całego pliku z komuniktora do komunikatora, bez sytuacji że GG serwer zgubi moje dane (chociaż samemu tez można zgubić ;)
- lepsza edycja kontaktów
edytujac w notatniku (z odpowiednim zapisem kodowania), jest wygodniejsze i szybsze, gdyż nei trzeba klikać za każdym razem w nowe okienko i przeskakiwać kursorem z Inputa do Inputa.
- Ja np. chciałbym teraz skasować prefiksy u użytkowników jakie narobiły mi się przez ostatnie lata... i zamiast klikać na każde okienko mam, możliwość w notatniku Znajdź i Zamień,  i po kłopocie.
- czasami uzytkownicy zmieniają numery GG, a baza na serwerze cóż ... traci się. Trzeba kontakty wpisywać "z palca", albo od nowa. Taka możliwość daje całą historię kontaktów w jednym miejscu.

6. W Tlenie, była fajna opcja... statystyki rozmów.
Ile znaków, ile dyskusji, dzienne, godzinowe, miesięczne, z kim, z czym .... wykresy
Mogłoby się coś takiego pojawić tutaj ?