Witam, od niedawna jestem użytkownikiem WTW i chciałem się podzielić kilkoma moimi uwagami.
Przede wszystkim na początek podziękowania oraz wielki szczacun dla Kaworu... naprawdę kawał dobrej roboty.
Jako wieloletni użytkownik sieci gg (oj z 9 dobrych lat już się zejdzie) postanowiłem wypróbować ostatnio WTW... ale wnioski na koniec... teraz troszkę historii (pewnie pokrywa się z historią wielu z "Nas")
Standardowo zaczynałem ze zwykłym komunikatorem GG (nie pamiętam już wersji ale bodajże 3 lub 4) i jakoś było nieźle... możliwość komunikacji ze znajomymi (nikt w tamtych czasach nie używał kamerki czy mikrofonu), mało reklam i wogóle... nie było co narzekać... Mijają kolejne lata pojawiają się kolejne wersje GG i zaczynają się schodki... "upierdliwe" reklamy na cały ekran skutecznie zamulające mojego starego celerona 366 (ktoś to wogóle jeszcze pamięta te czasy? :P ) ... standardowym tokiem rozumowania człowiek zaczyna szukać czegoś nowego, "lepszego". Alternatyw w tym momencie (2005-06) już nie brakuje... WPKontakt, Tlen i jeszcze kilka... Instynktownie przeszedłem na Tlena... Założyłem konto wyłącznie dla obsługi GG i byłem mile zaskoczony... lekko fajnie i bez zbędnych reklam. "Lata" mijają... zmieniają się komunikatory oraz ewaluuje sama w sobie sieć, Tlen zaczyna być mocno komercyjny (reklamy) ale na szczęście pojawiają się pluginy. Kilka od Kaworu (kInfo itd), kilka innych i znowu jest nieźle... lekki tlen... zero reklam (banner killer). Mijają kolejne lata, ewoluują systemy operacyjne oraz sieć gg i tlen zaczyna mi podpadać... nie dochodzi do mnie kilka wiadomości z sieci gg... z czego jedna pozbawia mnie swego rodzaju "chałturki" , myślę sobie koniec czasów panowania Tlenu v6. Kilka miesięcy używania standardowego GG (v6) i patrze na info... tlen 7 pierwsza beta do ściągnięcia. I tak sobie używam kolejnych "bet" do bardzo niedawna... ale pojawia się znowu odwieczny problem Tlenu.
Znowu nie dochodzą do mnie niektóre wiadomości z GG! Myślę sobie... wystarczy tego dobrego... do czasu wydania stabilnej wersji Tlenu v7 podziękuje temu komunikatorowi. I tu zaczyna się po raz 2 w życiu szukanie alternatyw (GG v8 oraz V10 skreślam na wstępie, niedobrze mi się robi jak patrze na te "przerośnięte" kombajny) i oczywiście mam do wyboru AQQ WTW i jeszcze coś tam... ale zainteresowałem się tymi dwoma komunikatorami. AQQ podpadło mi na wstępie, reklama przekreśla mi komunikator, no nic zaczynamy zabawę z WTW ;)
Standardowa konfiguracja (GG oraz TLEN) i zaskoczenie (pozytywne i zaraz negatywne) : masa ciekawych opcji oraz kilka "rzeczy" których mi brakuje na wstępie. Czego mi brakuje?
- dźwięki (naprawdę polecam zintegrować wtyczkę razem z komunikatorem, wiem że każdy może sobie zainstalować ją sam itp. ale skoro "wszyscy" z niej korzystamy to może w nast. wersji...)
- Emotikony (temat wielokrotnie poruszany, wiem że Kaworu nie przepada za nimi zresztą ja też ale... zaczynałem przygodę z komunikatorami jak jeszcze nie było takiego pojęcia u nas w PL, jednak te "kilka" lat naprawdę mnie przyzwyczaiło do tych "głupich" gifów , może przynajmniej jako standardowo nieaktywny plugin? ;)
- przesyłanie plików i obrazów w GG (od czasów GG v6 w żadnym tlenie oraz min. WTW nie działa mi). Fakt że przyzwyczaiłem swoich znajomych do tego że wysłanie mi obrazka w oknie GG nic nie da to jednak chciałoby się to kiedyś zobaczyć...
- gubienie "ustawień" po aktualizacji (oczywiście od razu po instalacji WTW wziąłem się za personalizację samego komunikatora, standardowe dźwięki z tlenu (lata przyzwyczajenia robią swoje), ikonki itp... jakaś godzinka w plecy ) i co mnie spotyka przy aktualizacji? Reset :( Wszystkie ikonki,style czata itp przepadły, ale ok tym razem 15 min i wróciło ale przy kolejnej aktualizacji nie chciałbym znowu do tego wracać ;)
- wersja na Linuxa ("się da się zrobić się") ? ;)
Ogólnie jestem jak najbardziej na "TAK". Świetna alternatywa dla komercyjnych aplikacji, jednak planowana przeze mnie w najbliższym czasie migracja na Linuxa w domu oraz w firmie może mnie pozbawić możliwości używania "naszego cacka" :(
I po raz 3 w życiu pewnie stanę przed koniecznością wyboru klienta sieci gg... Kadu? nie przekonało mnie... Tlen? Czytaj wyżej, do czasu stabilnej wersji V7 na pewno nie zaryzykuje instalacji... a może jednak "WTW Linux"?
3mam kciuki za projekt i jeszcze raz dzieki.