To mój pierwszy post, więc chciałbym przede wszystkim się przywitać.
Yo!
1. Wyszukiwanie osób w katalogu. Dopiero niedawno zorientowałem się że nie ma takiej opcji. Dziwne.
Mówisz? A używasz pare miesięcy i ta funkcja jak dotąd była zbędna. ;)
W każdym razie, będzie w tym eonie, kiedyś, jak wymyślę jak to zrobić aby było cacy. ;)
2. Emoty i dźwięki powinny być już statndardowo przy każdej instalacji WTW. Po co bawić się z dogrywaniem wtyczek obsługujących tak podstawowe rzeczy.
W związku z moją szczerą nienawiścią do emot, ich nigdy w standardzie nie będzie. Wtyczki souds z resztą też, chyba, że zacznie nagle używać tego samego runtime. ;P Jest jeszcze opcja, że sounds będziemi się chciało napisać samemu, ale to kieeeedyś.
3. Przydałoby się uprościć jakoś zmianę ikon, wyglądu listy kontaktów. Wiadomo że to nie jest najważniejsze, ale jeśli ten komunikator ma zdobyć popularność to nie da się tego uniknąć.
Liczę na odstraszanie tym "niekumatych" użytkowników. Będzie zrobiona instalacje "zestawów" z paczek, i tyle. Obecny mechanizm ma jedna acz fajna zalete, "wszystko pójdzie razem z profilem".
4. Linki w opisach mogłyby się bezpośrednio po kliknięciu łączyć za pomocą domyślnej w systemie przeglądarki.
Uwierz, ze to bardziej irytuje niż pomaga. Acz to możeeee będzie, tylko nie zupełnie tak jakbys chciał. Ale to jak napsize sobie swój system renderowania tekstu, na razie polegam na systemie.
5. Zarządzanie grupami jest trochę trudne. Dlaczego np. nie da się usunąć całej grupy, tak żeby kontakty wyrzuciło poza nią? Albo nie da się zminić nazwy grupy, tylko sam jej kolor?
Na XMPP/Tlenie w zasadzie nie da się wykonać zmiany nazwy grupy. To tam działa jak "przenieś kontakty do innej grupy". A obecny system wcale nei jest trudny,choc jak chcesz usunać/zmeinic nazwe to trochę moze być czasochłonne (będzie kiedyś poprawione).
6. Trochę brakuje ukrywania statusu przed kontaktami spoza listy, a ukrywanie przed grupą nie działa.
Nie przeglądałeś opcji, to raz. A dwa, działa jak masz włączone to pierwsze. ;P