Witajcie,
Oto kilka moich propozycji.
1. Możliwość wyłączenia zapisywania rozmów do archiwum dla wybranych kontaktów.
Wyjaśnienie: najbardziej przydatny ficzer, jeśli często korzysta się z wszelkiego rodzaju botów. Człowiek chce sprawdzić jakąś drobnostkę typu "co dziś w TV", czym niepotrzebnie zapycha archiwum. A w ciągu miesiąca nazbiera się tego i owego.
2. Autofocus pola wpisywania wiadomości w oknie rozmowy
Wyjaśnienie: Nie jestem do końca przekonany, czy to jest bug, czy też niewprowadzona jeszcze funkcjonalność. Chodzi o sytuacje, w których prowadzimy rozmowy "na dwa baty" tzn. piszemy z kimś i jednocześnie szukamy czegoś w Internecie. O co chodzi. Ano o to, że obecnie (i mam nadzieję, że nie tylko u mnie tak jest), gdy prowadzoną rozmowę przerwiemy, by wyszukać coś w googlach, a w tym czasie rozmówca nam odpisze* - z pola wpisywania treści wiadomości znika kursor, przez co musimy najsampierw kliknąć w polu jej wpisywania, a dopiero potem możemy kontynuować pisanie. Jest to o tyle uciążliwe, że w innych komunikatorach wystarczy kliknąć na odpowiedniej ikonie na pasku Windy, pokazuje się okno rozmowy z focusem w polu wpisywania i już można kontynuować.
3. Ten punkt to nie tyle propozycja, co pytanie. A mianowicie, czy obecny "tryb" rozmowy z metakontaktem (osobą, którą mamy zapisaną w kilku proto-wersjach) będzie kiedyś rozwiązany systemem zakładkowym zamiast comboboksowym.
Wyjaśnienie: Obecny tryb rozmowy z metakontaktem otwiera nam jedno okno, jedną zakładkę, gdzie pomiędzy poszczególnymi podkontaktami przemieszczać się możemy za pomocą comboboksa. Ale po zmianie rozmowa toczy się nadal w tej samej zakładce. Żeby dolać oliwy do ognia - rozmowa w tej zakładce się nie wyczyszcza, przez co użytkownik tak naprawdę nie zdąży się nawet zorientować, że już pisze z innym protokołem. Nie jest to nic szkodliwego czy uciążliwego, ale jednak jest to jakaś myląca anomalia.
Oprócz tego, fajnie by było kiedyś doświadczyć poprawnego działania przesyłania obrazków/wycinków do wszystkich sieci. :) To chyba było tytułem żartu, bo Kaworu podobno nie używa tego typu bzdetów. :P
Jeśli któraś propozycja już była lub powtarzają się te same prośby - don't hate.
* - nie zauważyłem, aby sytuacja miała miejsce bez orzeczonego odpisania rozmówcy. Gdy wpiszemy wiadomość i pozostanie ona bez odzewu, wszystko jest dobrze.