Myślę, że już wiadomo, o co chodzi. Otóż pokażę Wam krok po kroku, jak zmienić nieco wygląd naszego ulubionego komunikatora.
Możliwe do przeprowadzenia zmiany pokażę na przykładzie mojego WTW. Efekt finalny powinien wyglądać mniej więcej tak:
Zaczynamy.1. Musimy się dowiedzieć, gdzie znajduje się nasz katalog profilu. W tym celu klikamy w oknie głównym polecenie "WTW" a następnie "Otwórz lokalizację profilu", tak jak to widać na screenie poniżej:2. Kiedy już dostaniemy się do katalogu profilu, tworzymy w nim nowy folder o nazwie userTheme, tam będziemy instalować style czata, listy kontaktów i ikony.3. W tym momencie potrzebujemy już tylko zdobyć odpowiednie pliki. W moim przypadku są to:- ikony a0xa przetransportowane do WTW przez bziura - [pobierz]
- tło listy kontaktów PixelPerfect autorstwa zhvira - [pobierz]
- styl czata Avonlea Light także autorstwa zhvira (nieco przeze mnie zmieniony) - [pobierz] (wersja moja nieco zmodyfikowana --> [tutaj])
Wszystkie te pliki należy wypakować do katalogu
userTheme w katalogu profilu, po czym zrestartować WTW. Katalog userTheme powinien mieć identyczną konstrukcję jak katalog Theme, znajdujący się w K2T/WTW/Components. Należy pamiętać, że w przypadku braku jakichś plików w userTheme, brakujące elementy opisujące wygląd WTW będą ładowane właśnie z katalogu Theme.
4. W tym przypadku akurat w oknie głównym zostały ukryte takie elementy, jak menu i scrollbar.Ukrywanie menu należy włączyć w opcjach. W tym celu należy wejść w ustawienia programu (Ctrl+O), następnie wybrać
Interface po lewej, potem odszukać pole
menu główne zawsze widoczne (wymaga restartu) i odznaczyć, jeśli było zaznaczone.
Aby wyłączyć scrollbar, należy skorzystać z konsoli, uruchamiamy ją skrótem Ctrl+K, następnie na dole wpisujemy:
set int UI/HideMainWindowScroll - 1
I klikamy na
execute.
Włączone jest natomiast pokazywanie opisów i awatarów na liście. Te ustawienia można zmienić klikając w polecenie
Lista Kontaktów & UILista kontaktów włączona jest u mnie w formie listy, włączenie tego trybu jest banalne: mając aktywne okno główne wciskamy lewy alt w celu wysunięcia głównego menu, następnie klikamy w polecenie
Widok i wybieramy opcję
Lista.
I to wszystko. :)