Ktoś z ludzi zaintrygowanych stanem agonalnym forum czy samego WTW sprawdzał jak spisuje się Miranda i/lub Pidgin? Chodziłoby mi o to jak radzą sobie z "nowymi" popularnymi formatami z smartgówien jak FB, Whatsapp, czy na upartego Hangouts. Aczkolwiek bez klasyki aka Skype i GG się nie obejdzie.
Ostatnia stabilna wersja WTW z grudnia 2016, ostatni wpis Kaworu z forum też, ktoś tu pisał, że po pytaniach o stan WTW został olany i wywalony z listy znajomych.
GG niby działa, ale czasami by się połączyć to trzeba niezłą batalie odstawić, bo to nie znajduje serwera z którym się połączyć może, bo to znajduje ale serwer wysłał disconnecta, etc.
Skype działa całkiem OK.
FB niby działa, ale połowa wiadomości czy zdjęć od ludzi nie przychodzi a te co przychodzą są ze sporym lagiem, że czasem ogłupieć można bo ty piszesz jedno a od rozmówcy przychodzą odpowiedzi na to co pisałeś jakiś czas temu, albo nie przychodzą w ogóle :/. Filmiki czy inne takie przychodzą jako puste wiadomości i trzeba iść na przeglądarkę i sprawdzić co tam nam wysłano, nie mówiąc o tym, że w praktyce to FB rozłącza się i ponownie łączy co 3cie zdanie.
Temat na forum o Whatsappie przez Kawa czy kogoś innego ważnego oczywiście zlany.
Hangouts niby działa, niby da się rozmawiać, jak działają fotki nie sprawdzałem od dawna, a temat na forum o tym, że powiadomienia o poczcie nie przychodzą zlany i jak nie działały od dobrych kilku czy nawet nastu miesięcy tak nie działają nadal.
W dobie gdzie sporo ludzi kompletnie olewa PCety i idzie w smartgówna i mobilność, to szlag człowieka może trafić jak każda jedna osoba często gęsto używa czegoś innego niż inni i to czegoś co słabo albo w ogóle na WTW nie działa. Trzymać 5 czy więcej komunikatorów/aplikacji, czy korzystać z jakiś webowych klientów jest po prostu niewygodnie. Jak już się kiedyś zmuszę i sam ze smartphona korzystać zacznę to i tak nigdy nie przesiądę się z rozmowami na niego, bo nie odwaliło mi pisać na jakiś dotykowych klawiaturkach jak przy kompie i tak siedzę i pracuje 99% czasu jak nie śpię ;]. Kwestia tego, czy walka by móc utrzymać kontakt z tymi ludźmi jest grą wartą świeczki, gdzie oni mają po 1 może 2 appkach na swoich gównophonach i nie chcą instalować kolejnej tylko by z tobą rozmawiać, ale wymagają byś ty coś instalował specjalnie dla nich.
W praktyce przydałby (mi) się więc jakiś multi-komunikator, który obsłuży rozmowy na GG, powiadomienia o poczcie z g-maila/Hangouts, rozmowy na Skype, rozmowy na FB, rozmowy na Whatsapp. Wyświetlałby linki/fotki/zdjęcia na wszystkich albo przynajmniej na Skypie/FB/Whatsapp tak by nie trzeba było latać na przeglądarkę sprawdzać. Nie miałby problemów z ciągłym rozłączaniem, przychodziłyby wszystkie wiadomości od naszych rozmówców i najlepiej jakby przychodziły bez lagów.