Autor Wątek: Problem z uruchamianiem WTW  (Przeczytany 56674 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
Odp: Problem z uruchamianiem WTW
« Odpowiedź #140 dnia: Grudnia 13, 2010, 12:13:44 pm »
Raczej nie, po wykorzystaniu - kasuje ;P

Offline zamszowy

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: Grudnia 16, 2010, 19:10:02 pm »
Za to po nowym buildzie (2350) znacznie nasilił się bug z nieuruchamianiem się wtw (http://bugtraq.k2t.eu/view.php?id=1235). Chodzi mi o ten, że zablokowana kopia wtw w pamięci. Teraz przykładowo komunikator włączył się dopiero za 4. razem :/

edit:
Także przy wyłączaniu czasem dopadnie go appcrash:
"Nazwa modułu z błędem:   ntdll.dll" - jakkolwiek by to było pomocne.

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #142 dnia: Grudnia 16, 2010, 19:15:15 pm »
No i gdzie ten dump? Hm?

Offline zamszowy

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: Grudnia 16, 2010, 19:50:24 pm »
Już jest:

Błąd przy uruchamianiu (zablokowana kopia):
http://www.mediafire.com/file/ngneb206isv54ej/wtw-startup.bug-dump.7z

Błąd przy wychodzeniu (appcrash):
http://www.mediafire.com/file/o11gurr971q1rxi/wtw-appcrash-dump.7z

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #144 dnia: Grudnia 16, 2010, 20:02:12 pm »
Pierwszy nie chce mi się dac pobrać.
A drugi - utlMyself coś miesza;

.edit: pierwszy jednak dał się ruszyć, zaraz zobacze co z nim.

kolejny edit: wywal comodo, i kiedy mowie wywal, to znaczy wywal a nie wyłącz. Problemem jest plik guard64.dll. Ziem miał taki problem wlasnie, po tym jak zmienił firewall problem magicznie przestał istnieć. A przynajmniej do tej pory nie wspomniał aby coś złego się stało z komunikatorem ;P
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2010, 20:24:14 pm wysłana przez Kaworu »

Offline zamszowy

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: Grudnia 16, 2010, 20:42:00 pm »
Cytat: Kaworu
utlMyself coś miesza;
Prawda. Po wyłączeniu brak widocznych crashów :)

Cytat: Kaworu
wywal comodo
Już jakiś czas zabierałem się za to, ale nie miałem wystarczającej motywacji ;)

Dzięki za pomoc :)

Offline Ziem

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: Grudnia 16, 2010, 20:53:58 pm »
kolejny edit: wywal comodo, i kiedy mowie wywal, to znaczy wywal a nie wyłącz. Problemem jest plik guard64.dll. Ziem miał taki problem wlasnie, po tym jak zmienił firewall problem magicznie przestał istnieć. A przynajmniej do tej pory nie wspomniał aby coś złego się stało z komunikatorem ;P

Hehe, Kawaru ma rację :). Odkąd wywaliłem Comodo problem do tej pory się jeszcze nie ujawnił.

PS: Może by tak skrobnąć maila do Comodo z zapytaniem czemu utrudnia życie WTW ;>? Bo to dziwne, że u kolejnej osoby dzieje się to samo...

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #147 dnia: Grudnia 16, 2010, 20:56:01 pm »
Jak chcecie to się nie krępujcie. Ja zamierzam przy okazji następnej stable uprzedzić userów o tym, ze comodo jakies dziwne rzeczy czyni. ;p

Offline Maniu

• Młodzież
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: Grudnia 16, 2010, 21:54:41 pm »
ja mam comodo, zawsze miałem i problemów nigdy nie było (poza tym co ostatnio Kaworu coś przeskrobał ;) ).
Więc to pewnie raczej jakaś reguła, którą tu dodajecie a w innym firewall jeszcze się nie ujawniła :)

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #149 dnia: Grudnia 16, 2010, 21:56:58 pm »
Więc to pewnie raczej jakaś reguła, którą tu dodajecie a w innym firewall jeszcze się nie ujawniła :)
Mało prawdopodobne, chyba, że jakieś inne fw (a się nie spotkałem) lubią przechwytywać wywołania aplikacji do funkcji synchronizacji wątków ... bo i po uja ;P

Offline Maniu

• Młodzież
  • **
« Odpowiedź #150 dnia: Grudnia 17, 2010, 08:02:12 am »
no niby tak, ale część osób w wątku również ma comodo i problemów z wtw nie ma. Dlatego jakoś byłbym ostrożny ze zrzucaniem całej winy na tego akurat fw ;)

Offline Ziem

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: Grudnia 17, 2010, 11:54:46 am »
Nie wiem jak to do końca jest... U mnie cały folder WTW był w "Trusted Applications" (czy coś takiego), więc firewall nie powinien się do niego w ogóle przyczepiać.

Kiedyś lukasamd wrzucił http://lukasztkacz.pl/sposob-na-comodo-internet-security-i-wtw/ . Ktoś kto jeszcze ma Comodo oraz ma problem z WTW mógłby coś pokombinować, bo bądź co bądź Comodo to jeden z lepszych firewall (nie wiem na ile wiarygodny test: http://www.matousec.com/projects/proactive-security-challenge/results.php ). Gdybym czasem wrócił do Comodo, to postaram się też przyjrzeć temu bliżej :).

@Kawaru - Co do tego maila, to czy mógłbyś mi napisać co Comodo "robi", że WTW nie chce się uruchomić?

Offline Kaworu

• Ryszard
  • Szlachta
  • *
  • Twój Koszmar Senny
    • k2t.eu
« Odpowiedź #152 dnia: Grudnia 17, 2010, 15:34:09 pm »
Nie wiem co to konkretnie robi. Wiem, ze jak sie zrobi stack-trace zawieszonej aplikacji to stos wywołan zaczyna się na jakisch dziwnie niskich adresach, potem przechodzi przez pare procedur w guard64.dll i wisi sobie radośei na wywołaniu RtlEnterCriticalSection ;P

Offline zamszowy

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: Grudnia 18, 2010, 13:45:46 pm »
Tak dla potwierdzenia: po odinstalowaniu Comodo ani razu nie dane mi było doświadczyć ponownie błędu ;)

Offline RafalN

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: Grudnia 18, 2010, 19:02:23 pm »
Ciężko mi uwierzyć, żeby to Comodo miał sprawiać problemy w uruchamianiem WTW. Co prawda sam używam tego pakietu od niedawna, ale ten sam problem miałem gdy używałem Microsoft Security Essentials. U kolegi na laptopie działał McAfee oraz Avast i również pojawiał się błąd instancji.

Offline Nameless

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: Grudnia 19, 2010, 19:40:40 pm »
Użytkownicy Comodo spróbujcie dodać exeka WTW do wyjątków dotyczących przepęłnienia bufora (Defense+ -> Defense+ Settings -> Execution Control Settings -> Exclusions...). W tym momencie w moim przypadku jedno na 30 włączeń programu kończy się błędem instancji.

Offline muddy

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: Grudnia 20, 2010, 08:14:23 am »
Witam.
Wcześniej się nie wypowiadałem, ponieważ wszelkie informacje już były zamieszczone w tym wątku. Na tą chwilę pojawiło się info o rozwiązaniu problemu więc z mojej strony dodam, że błąd pojawia się na systemie win 7 x64 - bez zainstalowanego Comodo (nie ma i nigdy nie było). Błąd występował także gdy w systemie nie było żadnego zewnętrznego antywira/firewalla. Od niedawna doinstalowany jest McAfee IS i nie zmieniło to częstotliwości pojawiania się problemu - równie często jak z gołym systemem tj nawet 4-10 krotny "zawias" podczas uruchamiania.
Żeby program wstał za pierwszym razem trzeba wyczyścić katalog z profilami, ponownie tworzy profil i uruchamia się poprawnie. Po restarcie znów nie wstaje (i ponownie trzeba go odklikać odpowiednią ilość razy lub wyczyścić profile).
Pozdrawiam.

Offline m4r

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: Grudnia 20, 2010, 16:19:45 pm »
Ja chciałem się dołączyć do muddy'ego.
Comodo nigdy nie miałem, a od jakiegoś czasu, raz na (tutaj wstawić przypadkową liczbę od 0 do 10) uruchomień WTW idzie spać i pomaga dopiero uruchomienie go jeszcze raz, wyokejenie komunikatu i uruchomienie jeszcze raz.

dump:
http://www.mediafire.com/?rarcu50y2vhcfay

« Odpowiedź #158 dnia: Grudnia 21, 2010, 14:07:17 pm »
Nigdy nie mialem problemow z WTW, pozainstalowaniu wtyczki utlMyself przy odpalaniu, nie wlacza sie tylko jest w procesach, wyninstalowanie wtyki i reinstal WTW nic nie dal, najlepsze jest to ze mam 3 skroty do WTW, ten w Menu Start odpala, na pulpicie tez, ten na pasku zadan za nic w swiecie :P jak to jest mozliwe ? moze ktos wie...

Offline Ziem

• Narybek
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: Grudnia 21, 2010, 17:41:24 pm »
@dyba - to raczej przypadek. Sprawdź jeszcze do czego odnoszą się skróty.