Witam. Nie wiem czy już ktoś pisał o tym bugu. Od którejś Nightly (mam aktualną z auto-updejta) szwankuje mi archiwum. Objawia się to tym, że jeżeli otworze archiwum dajmy na to dla osoby X z dowolnym protokołem, a następnie w oknie archiwum zmienię osobę na Y z także dowolnym protokołem, okno archiwum się zawiesza, nie pozwala przewijać rozmowy, zmieniać proporcji (stosunku obszaru rozmowy do obszaru listy rozmów). Podobna sytuacja dzieje się przy skorzystaniu z wyszukiwarki (Właściwie starczy po włączeniu archiwum kliknąć 'Odfiltruj' by szlag je trafił). Totalny freeze. Przy czym mogę po lewej stornie zmieniać "zakładki" na smsy, wiadomości czy konserwacje, jak i z powrotem na rozmowy. Archiwum pozostaje jednak wciąż nieaktywne.
Zachowuję się tak jakby całe je przykryło niewidzialne pole siłowe khe khe, nie można kliknąć żadnego guzika, zmienić osoby, zmienić filtra (odfiltrować czy zmienić frazę wyszukiwaną), zmienić rozmowy czy przewinąć tej aktualnie wyświetlonej. Przy czym mówiąc całe mam na myśli cały obszar zakładki rozmów, mogę grzebać w pozostałych zakładkach oraz jak pisałem korzystać z "zakładek/menu" po lewej stornie okna archiwum.
Dodatkowo, po zamknięciu i otworzeniu archiwum ponownie, nie pamięta wcześniejszych ustawień proporcji obszaru rozmowy do listy rozmów ustawiając te proporcje na domyślne tudzież jakieś wcześniejsze (w moim wypadku raptem kilka linii wiadomości i kilkadziesiąt linii rozmów).
Dodam, że korzystam tylko z wtyczki utilWycinek, nieaktywna (wyłączona na stałe) wtyczka utlMigacz, i domyśla bodajże pexBrowser która od chyba 1 Nightly ma Błąd. Plus standard - 3 protokoły w tym poprawnie używany podwójnie protokół XMPP, utlBlip, kInfo i utlIgnore xd. Używam też themów dla głównego okna oraz dla okna rozmowy i jeśli mnie pamięć nie zawodzi mam podmienione ikonki dla all protokołów (aka ikonki stanów). Nie wiem co z tej spowiedzi ma jakieś znaczenie dla tego buga ale dam wszystko. Testy przeprowadzane na stacjonarce (jak trzeba to sprawdzę też na lapie).
A i one more. Jeśli otworze archiwum na danej osobie (aka z prawokliku) to mogę przewijać rozmowe, zmieniać rozmowy tak długo jak nie zmienię osoby, tudzież nie kliknę odfiltruj xd. To samo jak otworze je z menu (aka wyświetla całość).
jedna sprawa... wersje nightly nie są pobierane przez autoupdate :P /zhvir
To w takim razie jade na RC czy czymkolwiek co z autoupdejta wyskakuje xd